Filmrecension: Silvana – Väck mig när ni vaknat


Silvana – Väck mig när ni vaknat
Betyg 4
Svensk biopremiär 15 september

Speltid 91 minuter
Genre: Dokumentär
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis

176 centimeter power pussy och en urkraft.  Silvana -Väck mig när ni vaknat är självutlämnande om rapparen som vägrar anpassa sig och som spottar patriarkatet rakt upp i ansiktet.

Silvana Imam är kvinna och rappare i en mansdominerad bransch. Hon är Imamen som med frispråkiga och kompromisslösa texter fått MusikSverige på fall.  Med monsterhiten I.M.A.M toppade hon Svensktoppen och låg kvar där under flera veckors tid. Fortsättningen är som man säger historia. På P3-guldgalan 2016 fick hon guldmicken för bästa Liveartist och skivorna  –Rekviem och Naturkraft – har lovordats av såväl kritiker som av publiken. Med sitt tydliga budskap om allas lika rättighet har hon blivit en viktig ikon för svenska HBTQ-communityt.

Silvana – Väck mig när ni vaknat förtäljer historien om artisten och människan Silvana – om med- och motgångar, kärlek och tragik. I tre års tid har regissörerna Mika Gustafson, Olivia KastebringChristina Tsiobanelis följt i Silvanas fotspår. Hon hänger på klubben, besöker familjen i den litauiska hembyn och pimplar rödvin på privatfesten och filmskaparna står i bakgrunden för att dokumentera händelseförloppet. Silvanas öppenhet och ocensurerade förhållningssätt till det personliga gör att filmskaparna kommer nära. På en konsert ser Silvana sitt livs kärlek – Beatrice Eli- artist och HBTQ-ikon. På en hemmafest vågar hon sig fram. Det blir ett långt och gemytligt samtal som utvecklas och vips så har vi HBTQ-Sveriges överlägset hetaste powerpar – Eli och Imam.

Silvana – Väck mig när ni vaknat är en fin kärlekshistoria och ett starkt porträtt av en kvinna som fått kämpa och som med tidens tand slutat att bry sig. Silvana gör på sitt sätt och skiter i konsekvenserna. All uppståndelse och media med sina dumma frågor (Är du en feministisk rappare? Det är knappast en fråga en manlig artist skulle ha tvingats att svara på) blir för mycket och hon går in i väggen.

Som biografi-film har Silvana – Väck mig när ni vaknat  allt en kan önska sig och mer därtill. Det är inte den klassiska berättelsen om en artists uppgång och fall. Utan en självutlämnande krönika som ger en god inblick i tankevärlden hos en skapande människa. Estetiskt är den tilltalande. Med vackra bildutsnitt och minnesvärda sekvenser skapas ett stort engagemang hos publiken. Vi ser Silvana iklädd vit bicker-jacka med megafonen i höger hand som i den sena Stockholmsnatten vandrar runt på stadens torg och gator –
ensam, vilsen och arg. Scenen blir en kraftfull symbol för all den misär hon fått utstå och all power som finns inombords. Det är girlpower och I dont give a fuck-attityd som räcker flera mil. En styrketår för alla som kämpar i motvind mot patriarkat-äcklets alla budbärare. Silvana – Väck mig när ni vaknat är stark och smärtsam om vår tids verkligt stora – Silvana Imam.  

 

14 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *