Nina – a story about me and Nina Simone till Stockholm för ett unikt gästspel

Skribent:

Foto: Urban Joren och Jack Robinson

Josette Bushell–Mingos succéföreställning om den ikoniska artisten Nina Simone i regi av Dritëro Kasapi, kritikerrosad i såväl Storbritannien som Sverige, kommer till Kulturhuset Stadsteatern för ett längre gästspel. Föreställningen är producerad av Riksteatern och Unity Theatre i Liverpool. Premiär 20 december, Lilla Scenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Ett pressmeddelande:
– När jag påbörjade den konstnärliga processen inför föreställningen, tänkte jag att det skulle handla om mitt förhållande till Nina, men det är så mycket mer än det. Det handlar om vårt förhållande till varandra, utifrån ett ”blackness”-perspektiv, säger Josette Bushell-Mingo.
– Den här föreställningen betyder oerhört mycket för mig. Jag är så stolt över det arbete Josette och jag har gjort. Nina Simone är ikonisk såväl musikaliskt som politiskt. Josette lägger ned sitt hjärta i denna föreställning, precis som Nina gjorde, kväll efter kväll på scen, säger Dritëro Kasapi, regissör och sedan 2015 biträdande scenkonst- och teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern.
I Nina – a story about me and Nina Simone speglar Josette Bushell–Mingo sitt eget liv och artisteri genom Nina Simones levnadsöde och musik. Föreställningen blir en dubbelexponering av bådas liv som vibrerar genom årtiondena. Text, musik och sång vävs samman till en skildring om två kvinnors hopp, drömmar, sorger och framgångar. Med på scen är tre musiker.

Idag är Nina Simones musik älskad av en bred allmänhet och Nina Simone är som ikon en rik tröst för många. Men under tiden hon levde sjönk hennes popularitet snabbt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är en skrämmande realitet även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?
Urpremiären ägde rum på Unity Theatre i Liverpool 2016, och sedan dess har föreställningen turnerat i Sverige med Riksteatern under 2017 och i juli hade den premiär på Young Vic i London för utsålda hus. Produktionen hade sin skotska premiär på Traverse Theatre som en del av Edinburgh Fringe Festival.

Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire – for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013 erhöll hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllas i svensk och internationell press.

Dritëro Kasapi utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han grundade The Children’s Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Folkets fiende (2015) i Malmö och på Kulturhuset Stadsteatern Martyrer (2013) och Lampedusa (2016) för att nämna några. Dritëro är biträdande scenkonst- och teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern.

11 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *