Intervju: Möte med Magnus Utvik, bokprataren från SVT som nu tipsar om böcker i en podd

Har du saknat Magnus Utviks bokprat i SVTs morgonprogram? Då har vi goda nyheter till dig. Nu kan du åter höra den erfarna bokläsaren samtala om böcker i en nystartad podd, Utvik & Böcker.

Bakom podden ligger de två bokförlagen Vulkan och Lava, vulkanisterna kallas deras samarbete. Magnus Utvik har fått fria händer att prata om böcker och möta författare han är nyfiken på. Den första gästen i podden var Cecilia Gyllenhammar om är aktuell med boken Sängkammartjuven.

I nästa avsnitt blir Linn Heed hans gäst. Linn Heed är psykolog och sexolog och har arbetar med rådgivning om relationer på Aftonbladet i många år. Hon är aktuell med boken Flickan från Lotusfälten.
– Hon berättar i boken om sin bakgrund som adopterad från Sydkorea, det är en bredare berättelse än bara en adoptionshistoria. Hon tar upp frågor som: Var sitter rötterna i en människa? Vad är blodsband?

Magnus Utvik ser fram emot det samtalet.
– Hon är öppen och klok att samtala med.

I 18 år hade Magnus Utvik pratat om böcker i morgonsoffan hos Sveriges Television när han fick sluta. Han berättar att det var smärtsamt att avsluta det.
– Det var mitt liv att åka dit varje tisdag, det var mitt yrke, berättar han.

Han trivs med att arbeta med podden.
– Det är minst lika roligt som när jag berättade om böcker i SVT, säger han. Kanske till och med ännu roligare nu, här har jag mer frihet.
– Jag samtalar med en författare som är aktuell och som jag är nyfiken på och i slutet av varje program ger jag boktips, berättar han.

Hag kommer att tipsa om böcker han själv tycker om, inom många olika genrer, barn- och ungdomslitteratur, deckare, faktaböcker, skönlitteratur …

– Jag gillar alla slags böcker. Min enda svaghet är trädgårdsböcker, det kan jag inte så mycket om.

Just nu läser Magnus Utvik:
Jussi Adler-Olsens senaste bok Selfies
Aldrig ensam av Charlie Eriksson, Ullakarin Nyberg, Peder Björling – en bok om psykisk ohälsa
Jag har ingen vilja till makt:biografi över Tage Erlander av Dick Harrison

Här hittar du podden Utvik & Böcker

10 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *