Skivrecension: Susanne Sundfor – Music For People In Trouble

Artist Susanne Sundfor
Titel Music For People In Trouble
Betyg 3    
Release 7 september

Kyrkklockor, porlande bäckar. Saxofoner, flöjter och härligt jazz-gung. Sundfors Music For People In Trouble är lekfull och genreöverskridande, men når aldrig föregångarens höjder.  


Ten Love Songs från 2015 var en mäktig hitkavalkad med snygg 80-tals synth och euforisk pop där varje låt kändes som en ny blivande klassiker. Music For People In Trouble är något annat. Det är lugnet efter stormen. Avskalat och naket sjunger Sundfor om jobbiga känslor och oläkta sår. Med den vackraste lyrik sveper hon in oss i en filt av välbehag, men också av kyla och rädsla för en värld i brand. Politik, tragik och dramatik är i äkta Shakespeare-anda Sundfors melodi. Inledande spåren Mantra och Reincarnation ger oss fin akustisk country med en Sundfor iklädd Emmylou Harris kläder. Undercover är sammetslen pop med känslosam sång till bakgrund av en bombastisk ljudbild. Och Good Luck, Bad Luck avskalad visa där sångerskan, likt en Anna Von Hausswoff, sätter sig vid pianot – en känslosam bit om felande kärlek vars slut övergår i ett skönt jazz-gung med vältrimmade saxofoner. Sundfor rör sig hemtamt mellan genrer – jazz, country, pop och kyrkomusik samtidigt som hon tillför något nytt till bordet.  

Kyrkklockor, porlande bäckar och jet-plan. Viljan till experiment och lekfullhet har knappast upphört. På samma gång är Music For People In Trouble stramt åthållen. Det känns skolat. Lite väl. Peaken kommer i sista stroffen. Sundfors samverkan med estradören John Grant har mynnat ut i en av årets mest lyckade och spännande kollaborationer – Mountaineers. Grants skanderande mot Sundfors klara stämma och den sakrala musiken. Det är sann magi.

Music For People In Trouble är ett ambitiöst musikbygge, minitiöst utfört ner till minsta tonartsbyte. Men bland kvinnliga sing a song writer är konkurensen hård. Björks Vulnicura och Newsoms Divers är innovativa klassiker, vars verkshöjd Sundfors nya album inte når. Inte heller tar den sig till föregångarens höjder. Men lägstanivån från norskan är nog så hög för att jag ska få svindel.  

Petter Stjernstedt

10 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *