Filmrecension: Clash – oerhört skickligt berättat

Clash
Betyg 4
Svensk biopremiär 15 september 2017
Regi: Mohamed Diab
Originaltitel: Eshtebak
I rollerna: Nelly Karim, Hani Adel, Tarek Abdel Aziz m fl.
Speltid: 97 minuter
Genre: Drama/thriller
Censur: 15 år

En film som påverkar mig mycket. Den egyptiske regissören Mohamed Diab har åter skapat ett filmverk som berättar viktiga saker om mänskligheten. Miljontals människor är ute på gatorna i Kairo för att protestera och mitt i den våldsamma röran griper egyptisk polis några människor och slänger in dem i en polisbuss. Poliserna beskyller de gripna för att vara anhängare av Muslimska brödraskapet – men de flesta är tvärtom emot de islamska styret och två är journalister: en reporter och en fotograf på uppdrag för det amerikanska medieföretaget AP.

Filmens handling utspelar sig i stort sett inifrån bussen. Det är oerhört skickligt filmat, som tittare känner jag det som att jag är där i bussen. Jag lider med de gripna och förstår hur utsatta de känner sig, hur klaustrofobisk situationen är. Det är en skrämmande skildring av hur slumpartat våldet är och den som råkar befinna sig på fel plats i fel ögonblick riskerar livet. Det finns ingen rättvisa när människor är trängda, när våldet har tagit över.

2011 avslutar den egyptiska revolutionen ett 30-årigt presidentskap.
2012 tillträder den nyvalde presidenten Muhammad Mursi, som är medlem av Muslimska brödraskapet
2013 blir Muhammad Mursi avsatt av militären, som menar sig göra det på uppdrag av folken.

Handlingen i Clash äger rum 2013 då miljontals människor protesterar mot president Mursi medan anhängare till Muslimska brödraskapet samtidigt ger sig ut på gator för att slåss för sin regering. Under dessa de största protesterna i landet ditintills äger mänga hårda och blodiga sammandrabbningar rum.

Handlingen i Clash äger rum en dag under denna våldsamma period. Mitt i detta politiska kaos blir en grupp människor instängda bak i en polisbuss utan hänsyn till deras bakgrund och politiska åskådning. I gruppen finns två amerikanska journalister och där hamnar också både anhängare till som motståndare mot Muslimska brödraskapet, bland dessa en ung flicka och en ung pojke. Stämningen bland de gripna är aggressiv; frågan är om antagonisterna kommer att kunna övervinna sina motsättningar och har de någon chans att överleva.

Dramat skildrar människors reaktioner på många nivåer och hur vi reagerar under stark press. Det är mästerligt skildrat.

Clash är Mohamed Diabs andra film efter prisbelönta Kairo 678. Clash var öppningsfilm i Un certain regard-sektionen på förra årets Cannes-festival.

9 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *