Stockholm Fringe Festival invigdes i anspråkslösa, men ändå festliga former

Skribent:

Invigning av FRINGE 2017 Stockholm den 5 september 2017
Internationell festival för teater, dans, musik, konst och framträdande

Festivalen invigdes i Teater Tribunalens lokaler på Hornsgatan i Stockholm under anspråkslösa, men ändå festliga former. Det var ett hav av olika människor från världens skilda hörn som trängde ihop sig. Jag har hellre aldrig sett så många ostbågar samtidigt i hela mitt liv. Det fanns knappt någon gräns för snacksen, skratten eller hur många som pressades in i den lilla lokalen.

I år fyllde festivalen 70 år, påminde Sven Melander som invigde festivalen. Det är en lång tid ville han påminna, eftersom han vet hur det är att vara så gammal (festivalen och Sven råkar vara lika gamla). Dessutom belyste Melander de faktum som internationella event har dvs. att utbyten av kultur och erfarenheter berikar oss på ett sätt som inte går att ersättas med något annat. Det är också viktig att varje person som upplever att de har något viktigt att berätta också blir hörda av någon som vill lyssna.

Sakta men säkert blev vi inlockade i lokalen med hjälp av moderniserad flamenco. Tyvärr fanns det inte sittplatser i lokalen vilket gjorde de både svårt att se och höra under invigningen. Även om det finns en teatertradition av att stå eller sitta rakt ned på golvet, är det få vuxna som är bekväma med det i över en timme.

Några av veckans skilda artister presenterade sig och förklarade syften och metoder i sina konstformer. De var intressant att höra och förstå att många av artisterna fått kämpa hårt för att bli hörda på hemmaplan. Man kunde lätt beundra deras val och kamp. Tyvärr var det något som kvävde ljudet och ibland var det svårt att höra vad artisterna sa. Dessutom förvånades man utav att det var få personer som kunde tala en engelska som gav deras konst en fullvärdig rättvisa. Kommunikation är ju en förutsättning för att publikens lyssnande och förståelse ska kunna infinna sig. Man borde nog ha förberett artisterna på att göra sig hörda på ett annat vis. Att säga ”jag är en dålig talare” eller ”jag är inte helt förberedd på det här” ger ingen extra publik eller applåder. Under konstnärliga former under en föreställning kan man acceptera att man inte förstår allt (man får ju en översättning på väggen), men informationstal måste vara förberedda, roliga, snabba och med en sk. ’twist’ på slutet för att man ska orka lyssna.

Det var en väldigt familjär stämning på invigningen. Många av oss gick mest omkring och log och kände igen varandra, utan att helt och fullt kunna placera varandra. Dock utbytte vi några ord, gav varandra små komplimanger och kommenterade sommaren som gått. Lättsam, trevlig och nästan lite mysigt.

Du kan läsa mer om festivalen här.

Föreställningarna 5-10 september 2017 www.stockholmfringe.com

Stockholm Fringe festival stöds av Stockholms stads Kulturförvaltning, Stockholms läns landsting och Sveriges Kulturråd.

6 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *