Filmrecension: Good Time – stark och berörande thriller

Good Time
Betyg 4
Svensk biopremiär 8 september 2017
Regi: Ben Safdie och Joshua Safdie

Filmen är en stark och berörande berättelse om människor som inte tagit sin in i den amerikanska välfärden, en berättelse om några av de utslagna i det amerikanska samhället.

Vi får följa två bröder som inte ser sig ha något annat val att överleva på än att genomföra ett rån för att få pengar till att kunna flytta ut på landet. Robert Pattinson och Benny Safdie spelar de två bröderna Nick och Connie Nikas. Den yngre brodern, Nick Nikas (spelas suveränt bra av Benny Safdie), är intellektuellt funktionsnedsatt och klarar sig inte själv i samhället. De två bröderna är ensamma, de har en mormor men inga föräldrar eller hans släktingar verkar finnas med. De två bröderna har en tät relation och Connie tar hand om sin bror så mycket han förmår.

Connie är smart men ändå blir det mesta han planerar misslyckat. Han tar med sig sin funktionsnedsatte bror på ett bankrån, där de är smarta nog att maskera sig så de ser ut som svarta. Bankrånet spårar ut och Nick hamnar i fängelse i avvaktan på rättegång medan polisen söker efter Connie, som till och med blir efterlyst med bild i lokala tv-nyheter.

Connie vet att Nick inte har en chans att klara sig i fängelse och ger sig ut i New Yorks undre värld för att få ut sin bror. Försöket blir alltmer desperat och farligt i en brantare spiral mot en punkt där inget annat än våld återstår.

Under Connies kamp för att befria sin bror får vi se delar av det USA där människor inte har råd att ha el i alla rum och där människor måste tar hem sina sjuka anhöriga från sjukhuset innan de är färdigbehandlade.

Filmen är bra på flera sätt. Den överraskar flera gånger med oväntade vändningar, den är inte förutsägbar och den berättar något om hur människor har det i delar av samhället i USA idag, och för den delen i många länder. Skådespelarna är mycket bra och musiken har redan uppmärksammats då filmen vann Cannes Soundtrack Award.

Den brittiske skådespelaren, fotomodellen och musikern Robert Pattinson får ofta spela karaktärer som är snygga, som rollen som Edward Cullen i Twilight-filmserien och Cedric Diggory i Harry Potter och Den flammande bägaren. Han är inte bara en snygg skådespelare och fotomodell utan också skicklig och det visar han i Good Time. Men allra mest imponerar Benny Safdie i rollen som den yngre brodern. Benny Safdie har ju dessutom skrivit och regisserat filmen tillsammans med sin bror Joshua Safdie. Där har vi två bröder inom filmbranschen vi kommer att se många bra filmverk från.

6 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *