The Phantom of the Opera blir opera i Göteborg

Skribent:

The Phantom of the Opera på GöteborgsOperan. Premiär 23 september.

The Phantom of the Opera är världens mest sedda musikal. Men som opera har den hittills aldrig satts upp i Sverige. Nu får den premiär som opera på GöteborgsOperan 23 september 2017.

Ett pressmeddelande berättar:
Sedan urpremiären i London 1986 har The Phantom of the Opera setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. Nu har två stora nordiska operahus, GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera, gått samman om en ny, extravagant uppsättning – den första skapad för och med de fantastiska möjligheter som finns i ett riktigt operahus.

Berättelsen och musiken är desamma som alltid och uppsättningen är klassiskt praktfull.

Stephen Langridge, konstnärlig ledare opera/drama på GöteborgsOperan:
– The Phantom of the Opera är den sista av de stora musikalerna från 1980-talet som varit låst att göra på annat sätt än den trettio år gamla originalversionen. Vi är stolta över att, tillsammans med Finlands Nationalopera, ha fått möjligheten att göra en ny version, med stor orkester och ny scenografi anpassad för ett modernt operahus. För ärligt talat, var ska The Phantom of the Opera spelas, om inte på operan?

Vad är nytt?
Musikalen framförs med stor orkester och operakör.
Ny scenografi och nya kostymer (inklusive Fantomens mask). I första aktens slutscen faller ljuskronan med mer gastkramande fart än kanske någonsin tidigare (nio meter per sekund!) – tack vare ny teknik.
Skildringen av den kvinnliga huvudrollen Christine.
Tiina Puumalainen, regissör:

– För mig handlar den här historien om Christine och hennes utveckling från blyg, ung flicka till en beslutsam, mogen kvinna som upptäcker sina känslor, sitt självförtroende och sin sexualitet. Inledningsvis befinner hon sig i knipa. Som ogift kvinna i den viktorianska tiden är Christine omyndig, hon måste ha en man vid sin sida. Alternativen för en fattig, ung kvinna var få.

Premiär 23 september 2017 kl 18.00. Speltid ca 2 timmar 50 minuter inklusive paus. Sjungs på engelska med svensk text på textmaskin. 90 föreställningar. Spelas till och med 20 maj 2018.

FAKTA:
Musikal i två akter av Andrew Lloyd Webber (f 1948). Sångtexter Charles Hart. Ytterligare sångtexter Richard Stilgoe. Manus Richard Stilgoe och Andrew Lloyd Webber. I överenskommelse med The Really Useful Group Ltd.

Team:
Dirigent: Nick Davies/Bjorn Dobbelaere /Cathrine Winnes
Regi: Tiina Puumalainen
Scenografi: Teppo Järvinen
Kostymdesign: Marjaana Mutanen
Ljusdesign: Teemu Nurmelin
Koreografi: Osku Heiskanen

Medverkande:
Fantomen: Joa Helgesson/Fred Johanson
Christine Daaé: Sofie Asplund/ Frida Engström/Hanna-Liina Vösa
Raoul: John Martin Bengtsson/Tobias Ahlsell
Monsieur Firmin: David Lundqvist
Monsieur André: Anders Wängdahl
Carlotta Giudicelli: Karolina Andersson/Mia Karlsson
Ubaldo Piangi: Iwar Bergkwist/ Dardan Bakraqi
Madame Giry: Erika Sax
Meg Giry: Micaela Sjöstedt
Monsieur Reyer: Lars HjertnerMonsieur Lefèvre: Tobias Ahlsell
Joseph Buquet: Marco Stella
Confidant: Lana Zuzić
Don Attilo: Peter Loguin
GöteborgsOperans kör, orkester, dansare, statister.

Artisterna:
Musikalartisten Fred Johanson har under sin långa karriär hyllats såväl i Sverige som på Broadway och West End. Han har sjungit Sunset Boulevards manliga huvudroll mot Glenn Close, både i West End i London och på Broadway. Samma roll gjorde han på GöteborgsOperan 2009.

Operasångaren Joa Helgesson arbetar främst i Tyskland. När han gästade GöteborgsOperan i Billy Budd (2013) fick han hoppa in för Peter Mattei i titelrollen i P2:s direktsändning.

I rollen som Christine Daaé alternerar tre sångerskor: åländska sopranen Sofie Asplund, som de senaste åren gjort bejublade rolltolkningar på bland annat GöteborgsOperan, svenska Frida Engström, som förra säsongen bland annat gjorde ett sensationellt inhopp som Micaëla i Carmen hos oss, samt den estniska musikalartisten Hanna-Liina Võsa, som inte bara sjungit Sandy i Grease 600 gånger i USA utan också gjorde succé som just Christine under spelperioden i Finland.

4 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *