Stockholm Literature firar fem årsjubileum 27-29 oktober

Stockholm Literature | Moderna Museet introducerar och lyfter fram internationell litteratur och översättning i dialog med andra konstarter. Programmet består av samtal, föredrag, läsningar, performance, filmvisningar och poesivandringar genom konsten. I år firar litteraturfestivalen fem års-jubileum.

Ett pressmeddelande berättar:
För första gången delas PO Enquists pris ut under Stockholm Literature i samarbete med Norstedts Förlag. Årets pristagare är Johannes Anyuru. Priset delas ut under festivalen med efterföljande samtal med pristagaren.

Festivalen gästas i år av:
Johanna Adorján (Tyskland), årets PO Enquist-pristagare Johannes Anyuru (Sverige), Julian Barnes (Storbritannien), Petina Gappah (Zimbabwe), Hakan Günday (Turkiet), Mohsin Hamid (Pakistan), Daniel Harding (Storbritannien), Sergej Lebedev (Ryssland), Auður Ava Ólafsdóttir (Island), Hito Steyerl (Tyskland), Lise Tremblay (Kanada) och Kjell Westö (Finland).

De samtalar med Daniel Birnbaum, Magnus Bärtås, Jason Diakité, Yukiko Duke, Kristoffer Leandoer, Ida Linde, Ann-Sofi Noring, Julia Peirone, Agneta Pleijel, Daniel Sjölin och Cecilia Uddén. Under festivalen visas också en installation med performance av konstnärerna Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff och konserter med Kammarensemblen.

Priset Årets Översättning 2016 delas ut under festivalens invigning den 27:e oktober i samarbete med Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund. Priset går till Kajsa Öberg Lindsten för sin översättning från ryskan av Andrej Platonovs Tjevengur (Ersatz).

– En nyhet för i år är att PO Enquists pris, som tilldelas en ung, spännande nordisk författare, delas ut hos oss. Vi har också en separat Översättarscen i år. Och vi firar vårt femårsjubileum med ett program av högsta karat. Det kommer att handla om flyktingkrisen, konstnärligt skapande i diktaturer, komplicerade familjerelationer och mycket mer, säger Yukiko Duke, konstnärlig ledare för Stockholm Literature.

Program- och biljettsläpp sker den 18 september.

– Moderna Museet blir nu för femte hösten i rad spelplatsen för en unik festival där konstarterna möts. Vi ser fram emot att välkomna författare och konstnärer från hela världen till samtal och läsningar, mitt bland konsten under tre intensiva dagar. Det här är ett unikt tillfälle som måste upplevas på plats, säger Ann-Sofi Noring, vice museichef, Moderna Museet.

Om festivalen
Stockholm Literature | Moderna Museet anordnas för femte året i rad av den ideella föreningen Stockholms litteraturfestival med Moderna Museet som huvudpartner och Dramaten& som fast partner. Årets program är utformat av Yukiko Duke (konstnärlig ledare) och Malin Nasiell (festivalchef), i nära samarbete med Moderna Museets intendent Catrin Lundqvist, samt festivalens konstnärliga råd som består av Lina Kalmteg, Kristoffer Leandoer och Daniel Sjölin.

Festivalen 2017 genomförs med stöd från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Islands ambassad, Kanadas ambassad, Kulturrådet, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Svenska Akademien och The Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Övriga samarbetspartners är Albert Bonniers Förlag, Forum, Internationella biblioteket, Natur & Kultur, Norstedts, Ramús, Stockholms stadsbibliotek, Weyler Förlag och Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund.

Stockholm Literature 2016
• 50 programpunkter på fem scener under två och en halv dag
• 99% av besökarna tyckte festivalen var bra eller mycket bra
• 54% var förstagångsbesökare
• 100% av besökarna vill besöka festivalen igen
• En fjärdedel av besökarna är mellan 20-35 år, 50% är mellan 36-65 år och en fjärdedel är 65+

31 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *