Nyskriven fars om forskningsskandaler på Stora teatern i Linköping

Skribent:

Skandaler inom forskningsvärlden är i fokus på ett drama som har premiär i september i Linköping. Föreställningen Stark som en räv på Stora teatern i Linköping regisseras av Marika Lagercrantz och är en nutida politisk fars om korruption inom universitetsvärlden.

Ett pressmeddelande:
Vi är hemma hos rektorn för Kungliga medicinska institutet, där en stor skandal rullas upp med morgontidningen. Han upptäcker snabbt att han själv står i skandalens mittpunkt.

Hans fru, svärmor och svåger, som alla är på plats, är inte direkt något stöd. Hans fru ifrågasätter hans intelligens, samtidigt som svågern konstaterar att det är lördag och ALLA läser tidningen. I bakgrunden dammsuger den polska städerskan.

Med en vass träffsäkerhet utvecklas historien med en allt tydligare parallell till verklighetens Macchiarini-affär.

Ylva Lööf är dramatikern som skrivit manuset och två debattartiklar, publicerade i Dagens Nyheter 2008 (se länkar nedan), som pjäsen baseras på.

Stark som en räv är Marika Lagercrantzs regidebut på Östgötateatern. Med denna nutida politiska komedi vill hon med humor belysa korruptionen inom universitetsvärlden och hur skör demokratin i själva verket är.

Musik av bandet Kontrapunk med Caroline af Ugglas.

Debattartiklar med anknytning till temat:
”Nepotism avgör karriär på Karolinska institutet” (DN, 2 november 2008)
”Falsk bild av KI” (svar från KI, DN, 11 november 2008)
”KI krumbuktar sig” (DN, 19 november 2008)

Skriven av Ylva Lööf
Regi Marika Lagercrantz
Scenografi och kostym Magnus Möllerstedt
Mask- och perukdesign Lena Stranger Weinar
Musik Kontrapunk med Caroline af Ugglas
Ljusdesign Pär Krantz
Ljuddesign Michael Andersson

Skådespelare:
Peter: Per-Johan Persson
Frida: Stina von Sydow
Svea: Åsa Arhammar
Fredrik: Jesper Barkselius
Krystyna: Karin Oscarsson
Manfred: Ludvig Fahlstedt

OM MARIKA LAGERCRANTZ
Marika Lagercrantz är ett välkänt namn på den svenska teaterscenen, såväl som inom film- och tv. 1977 var Marika med och startade den fria teatergruppen Jordcirkus, med vilken hon under drygt tio år spelade, dramatiserade och regisserade uppsättningar som turnerade i Sverige, Europa och USA. Hon har bl.a. varit verksam vid Stockholms stadsteater, Riksteatern och Dramaten samt medverkat i ett 80-tal film- och tv-produktioner, däribland Drömmen om Rita (1993), Lust och fägring stor (1995), Emma åklagare (1997) och Män som hatar kvinnor (2009). Åren 2011-2014 var Marika kulturråd på den svenska ambassaden i Berlin och sedan 2015 är hon ordförande för KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd). Hösten 2016 kom Marika Lagercrantz till Östgötateatern för att arbeta med publiksamtal och de närmaste åren kommer hon att ta plats i Östgötateaterns ensemble samt arbeta som regissör.

OM YLVA LÖÖF
Ylva Lööf debuterade som dramatiker 2008 efter att i 20 års tid ha skrivit, regisserat och producerat faktaprogram för SVT och TV4. Hon är även verksam som skådespelerska och känns bl.a. igen som Siv i Oscarsnominerade Så som i himmelen (2004) och uppföljaren Så ock på jorden (2015). Ylva Lööf är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm, Skara skolscen samt Biskops Arnös författarskola. Hennes pjäser har spelats på Stockholms stadsteater, Riksteatern, Göteborgs stadsteater, Västerbottensteatern och Estrad norr. Ylva Lööf har under hela sitt yrkesliv också arbetat som föreläsare. Under 14 år undervisade hon t.ex. regelbundet på Karolinska institutets universitetspedagogiska kurser för blivande docenter.

OM CAROLINE AF UGGLAS
Caroline af Ugglas är sångerska, konstnär och körledare, utbildad vid Calle Flygare teaterskola. Sedan debutalbumet Ida Blue 1997 har hon släppt skivorna Mrs. Boring (1999), Twiggs (2005), Joplin på svenska (2007), platinasäljande Så gör jag det igen (2009), Vad var det jag sa (2010) och Jag har katten (2013). I fjol kom hennes senaste album Nåväl. Caroline af Ugglas har medverkat i Så ska det låta, vunnit På spåret, sommarpratat i P1 och tävlat i Melodifestivalen vid tre tillfällen. Som bäst kom hon tvåa 2009 med låten Snälla, Snälla. Caroline af Ugglas ligger bakom TV-konceptet Clash of the Choirs (Körslaget) och har även arbetat som taltränare, sånglärare och föreläsare.

Kontrapunk är en nybildad konstellation som utöver Caroline af Ugglas består av producenterna Sven Lindvall, Andreas Quincy Dahlbäck, Mattias Torell, Heinz Liljedahl, Mikael Fall och Claes Björklund.

28 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *