Ovant tonspråk både motsträvigt och förföriskt – Beches Indian Brew

Skribent:

Artist Beches Brew
Titel Beches Indian Brew
Betyg 4
Country & Eastern
Producent: Bengt Berger
Inspelning och mixning: Sigge Krantz
Inspelad live oktober 2016 i Stockholm, Malmö och Umeå

Indisk musik kan vara svår att begripa sig på för västerlänningar.  Finns en klassisk anekdot om hur Ravi Shankar på rockfestival grundligt stämde sin sitar. Då han var klar utbröt vilt jubel och applåder. I mindre skala har  samma ”komiska incident” inträffat i Berwaldhallen.  Samtidigt finns något lockande i det annorlunda, även om det råkar vara entonigt och ackordlöst. Tänk på vad George Harrison upptäckte och införlivade i Beatles.  Cirka tjugo år senare gjorde svenska Mynta Indian Time (-87), en framgångsrik symbios  med tablaspelare från Indien. Då var Jonas Knutsson och Max Schultz med.  Saxofonisten och gitarristen tillhör den  stora skara som utgör Beches Indian Brew.  Finns flera varianter av Beches Brew, av vilka jag live oftast hört västkustversionen. När bandledarens hustru en säsong jobbade i Göteborg, hörde jag åtskilliga gånger den grooviga spretande upplagan under lördagar på krogar i LInné.

Med några få undantag är all musik skriven av denna vansinnigt produktive bandledare, det vill säga Bengt Berger ( smeknamn Beche). Han har i  ett halvsekel varit verksam som trumslagare i grupper som Arbete & Fritid, Archimedes Badkar, Spjärnsvallet, Chapter Seven, Enteli, Bitter Funeral Beer Band och Berger – Knutsson – Spering. Genomgående har alltid varit förkärleken till det aviga, meditativa och spänstigt lekfulla. När sist nämnda grupp blev av med skivkontrakt bestämde Berger sig för att bilda eget 2005. Etiketten Country & Eastern föddes varvid många spännande projekt sjösattes.  Två stora influenser har genom åren varit musik från Västafrika och Indien, musik han studerat på plats. På Indian Brew medverkar mästare på karnatic (sydindisk) och hindustani (nordindisk) tradition i form av Akkarai Sisters på violin och sång och de två slagverksvirtuoserna K.U Jayachandra Rao och B. Shree Sundarkumar, jämte Bergers trumlärare från Ghana Doe Kushiator.

Har några dagar testat att utsätta mig för tongångar, väsensskilda från såväl europeisk konstmusik som afrikansk-amerikanska takter.  I vilken utsträckning går musiken hem hos mig? Hur klarar jag  att hantera det allt annat än prydliga soundet?  Har vacklat mycket i min bedömning. Fångas av ett längre mittenparti  innehållande en del raka beats och suggestiva melodier. Där finns ett långsamt  sugande stycke Dagar, Djur, i vars skiftande solistavsnitt  Akkarai Sisters, Jonas Knutsson och Max Schultz tillför  energi. I efterföljande lika lyckade Congo Square tillkommer Thomas Gustafsson på igenkännbar lödig sopransax. Som bonus bjuds vi på ett avspänt ensemblespel med aptitligt tema. Och ystra Kamelen  skulle hamnat högt på en world jazz – lista.

Att lyssna på en CD i sin stereoanläggning är en annan aktivitet än att lyssna live.  Tror  att jag som publik hade haft lättare att gilla de återkommande karnevaliska inslagen, låtar som skenbart eller medvetet saknar  konturer, bråkiga  sekvenser, repetitiva och gälla dissonanser. Efter att ha turnerat i Indien är albumet ett koncentrat av hur det lät senare samma år under konserter i Sverige.  Skivbolaget Country & Eastern vill förse marknaden med visst tuggmotstånd,  vilket bara bekräftar vad jag skrev i ett miniporträtt om Berger för LO-tidningen (Groovearbetare del 10). Den 74-årige stockholmaren och hans olika konstellationer kommer aldrig bli mainstream.

Efter viss vånda blir betyget välvilligt, mycket beroende på  förnämliga musiker, sådana som jag i decennier blivit förtjust i upprepade gånger i vitt skilda sammanhang. Hos dem finns en enorm erfarenhet och spelglädje samlad. Nöjer mig med att lyfta fram några av dessa storheter: Jonas Knutsson, Stefan Bellnäs, Livet Nord, Max Schultz och Thomas Jäderlund. Resten håller förstås också hög kvalitet.

Beches Indian Brew = Bengt Berger trummor, Stefan Belnäs bas, Thomas Gustafsson, Thomas Jäderlund och Jonas Knutsson saxofoner, Göran Klinghagen och Max Schultz gitarr, Livet Nord violin, Lise-Lotte Norelius syntar, Akkarai Sisters violin och röster,  K.U Jayachandra Rao slagverk (mridangam), B. Shree Sundarkumar slagverk (khanjira) samt Doe Kushiator slagverk.

Skivtips:   Beches Brew Big, livealbum från 2013

 

 

 

 

 

 

 

28 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *