”Moder Svea på divanen” först ut i höstens seminarieserie på Göteborgs stadsteater

Skribent:

Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke ansvarar för teaterårets seminarieserie på temat svenskhet. Foto Jonas Kündig.

Hur ska Moder Svea ta ett ökat ansvar för sitt liv? När blev egentligen svensken svensk? Hur kan konsten bjuda motstånd mot extremism och religiös radikalisering? Och är feminismen en del av det svenska kulturarvet? Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke leder fyra samtal i höst – alla på det övergripande temat svenskhet. Först ut är Moder Svea på divanen lördagen den 9 september 2017.

Ett pressmeddelande:
– Begreppet svenskhet är utmanande i sin paradox. Å ena sidan är det flyktigt, banalt och intetsägande. Å andra sidan är det en makt- och disciplineringsfaktor manifesterat och reproducerat av myndigheter, juridik och institutioner säger Sewilius Berg.

– Ämnet har ju fått förnyad, akut aktualitet med den oroande samhällsutvecklingen här hemma och i övriga Europa. Vi kommer att fördjupa, skruva och självklart också bjuda på överraskningar, vi är ju trots allt på ett teaterhus, säger Lena Ulrika Rudeke.

Höstens seminarieserie
Lördag 9 september på Studion kl 15-17
Moder Svea på divanen

Moder Svea ligger på divanen och befinner sig i kris. Hur ska hon hantera de allsköns konflikter, krav, föreställningar, anspråk och åsikter som haglar runt henne? Vilka medvetna och omedvetna strategier, förträngningsmekanismer och projektioner brottas hon med? Hur ska hon få en ökad självförståelse och ta ett ökat ansvar för sitt liv?

Medverkande:
Carin Franzén är professor i språk och kultur samt docent i litteraturvetenskap.
Per Magnus Johansson är docent i idé- och lärdomshistoria och psykoanalytiker.
Diana Mulinari är fil.dr. i sociologi och professor i genusvetenskap.

Torsdag 12 oktober kl 19-21 på Studion
När blev svensken svensk?

Före 1800-talet var det nationella identitetstänkandet obefintligt i Europa. Om vi ändå tänker oss någon sort svenskhet under 1300-talet eller 1600-talet, skulle vi känna igen den? Och varför tycks socialdarwinistiskt orienterad nationalism återigen sätta agendor i samhällsdebatten, trots att historiens senaste hundra år är överlastade av övergrepp och barbari utförda i dess namn?

Medverkande:
Henrik Arnstad är journalist, opinionsbildare och författare.
Marie Demker är samhällsdebattör, professor i statsvetenskap och dekan på humanistiska fakulteten vid Göteborgs Universitet.
Dick Harrison är författare och professor i historia med medeltiden och modern historia som huvudområden.
Ann-Judith Rabenschlag är fil.dr. i historia med fokus på bland annat modern politisk historia.

Söndag 12 november kl 15-17 i Foajébaren
Motståndets praktik – konsten och dagens auktoritära idéer

Populistiska, nationalistiska och socialkonservativa agendor vinner återigen terräng i Europa. På hemmaplan står konsten inför Sverigedemokraternas tydliga hot: kultur som inte stödjer deras politiska projekt ska inte sanktioneras. Vilka är konstens strategier i detta skarpa läge av våld, censur och begränsningar av yttrandefriheten? Hur kan konsten bjuda extremism, nationalism och religiös radikalisering motstånd?

Medverkande:
Johannes Anyuru är poet, författare och dramatiker.
Andreas Boonstra är konstnärlig ledare för teater:moment, dramatiker, skådespelare och regissör, aktuell med Hemsöborna på Göteborgs Stadsteater våren 2018.
Cecilia Hansson är poet, översättare och frilansjournalist.
Annica Karlsson Rixon är konstnär och fil.dr. i fotografisk gestaltning.
Niklas Orrenius är journalist på Dagens Nyheter och författare.

Torsdag 7 december kl 19-21 på Studion
Sverige, Sverige, feministland

Är feminismen en del av det svenska kulturarvet? Sverige har en feministisk utrikesminister och har i sitt biståndsarbete haft feminism på agendan i åratal. Sekellång feministisk kamp har gjort Sverige till ett föregångsland vad gäller kvinnors rättigheter och möjligheter, och feminismen är för regeringen en viktig exportvara. Men vilken feminism? För vilka kvinnor? Under vilka omständigheter?

Medverkande:
Judith Kiros är litteraturvetare, frilansskribent och antirastistisk debattör.
Devrim Mavi är debattör, journalist, tidigare chefredaktör för Hotellrevyn och Arena samt skribent för Dagens Nyheter, Bang, Mana med flera.
Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap och genusvetenskap och tidigare rektor Konstuniversitetet i Helsingfors.
Gertrud Åström är företags- och organisationsledare, jämställdhetsexpert.

22 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *