Filmrecension: American Made – underhållande med bra flyt men utan större djup

Skribent:

American Made
Betyg 3
Svensk biopremiär 25 augusti 2017

Filmen grundar sig på den sanna historien om den amerikanska TWA-piloten Barry Seal. Han rekryteras av CIA för spionuppdrag på de kommunistiska rörelserna i Centralamerika. Med ett litet modernt flygplan ska han ta de bilder som den amerikanska underrättelsetjänsten önskar. Bilder som i dag tas med drönare togs under 1980-talet med spionplan. Genom detta blir han inblandad i Medellinkartellen med smuggling av kokain till USA. Uppdragen utvidgas hela tiden och han flyger allt. Han gör stora pengar, riktigt stora pengar, på sina flygningar. Men det är inte pengarna som styr honom. Kanske går det inte att säga nej när man har börjat. Han är en flygande kurir som utför alla uppdrag.

Det här är en actionfilm med flyg över hav och trädtoppar, samtidigt en skildring av amerikansk underrättelseverksamhet. Regissören Doug Liman har gjort en actionfilm och en politisk thriller i samma film. Han borde ha bestämt sig för vilket han ville satsa på . Båda temana är spännande men nu känns filmen lite halvhjärtat både ock. USA:s agerande i Nicaragua var en massiv inblandning i ett annat land och den ledde också till Iran-contras skandalen. Jag stör mig också på att alla från Centralamerika är schablonmässigt skildrade som hetlevrade vapenälskande killar.

Barry Seal spelas av Tom Cruise. Han gör Barry Seal till en leende och skämtande man som inte visar några känslor. Ingen ångest eller rädsla för svåra flygningar eller betänkligheter över uppdragen.
Det gör honom inte trovärdig och det är också filmens svaghet. I början av filmen får vi höra att han gått ut som etta från pilotutbildningen. Vi får också se när han gör en manöver med sitt passagerarplan bara på skoj och skyller på turbulens. Kanske kan man ana en viss personlighet eller längtan efter äventyr. Det skulle ha varit intressant att se ett djupare porträtt och vad som drev honom. Även relationen till makan Lucy Seal spelad av Sarah Wright är lättvindigt skildrad. Den mest spännande personen blir Monty Schafer från CIA görs av Domhnall Gleeson. Hans sympatiska agent har många bottnar och bevekelsegrunder.

Det är underhållande film med bra flyt men utan större djup. Om man gillar underhållning så är den klart sevärd.

22 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *