Filmrecension: Villebråd – en annorlunda kriminalhistoria

Skribent:

Villebråd
Betyg 4
Svensk biopremiär den 29 september 2017

Det här är ett drama/ kriminalhistoria från Polen och dess titel i hemlandet är Pokot.

Filmen utspelar sig på den polska landsbygden, mitt i naturen och med många djur. Rådjur, hjortar, rävar och inte minst vildsvin är ständigt närvarande. Rådjur och hjortar kikar fram bakom buskar och vildsvin kommer grymtande bland husen. De är också huvudpersonen Duszejko stora kärlek. Den stridbara och energiska lärarinnan är en kvinna som älskar djur och astrologi. Hon är en kvinna som säger vad hon tycker och hon anser att jakten på djur är detsamma som mord. Hon lider också med de rävar som sitter inlåsta på rävfarmen i små burar. När ett antal mord på jägare sker i trakten blir hon indragen i brottsutredningen. Jägarna hittas med sina villebråd och ofta med spår av djur runtomkring kroppen. Duszejko bär fram budskapet att djur är lika viktiga som människor. Hon gör det med frenesi ibland gränsande till galenskap. Men hon har motstånd från jägare och polisen. Till och med prästen betonar att djuren har ingen själ och människan är viktigast.

Regissören Agniezka Holland har gjort ett drama som kan jämföras med Twin Peaks. Samtidigt är det mycket polskt både i miljö och karaktärer. Hon har återvänt till Polen efter att ha regisserat i USA, bland annat serier som The Killing och House of Cards . Duszejko spelas av Agniezka Mandat -Grabka, som är välkänd i Polen. Hon gör en kvinna med mycket karaktär och styrka och hon gör det bra. Hon visar bilden av de äldre starka kvinnor man ofta förknippar med Östeuropa. De som fått kämpa för överlevnad men ändå har mycket hjärta för omvärlden. Även övriga roller är väl besatta och speciellt de äldre männen skulle man kunna hitta i vilken by som helst på landsbygden. Med korta inslag från personernas barndom

Jag tycker om filmen för dess karaktärer och för att de känns så äkta. Av mordhistorien blir det mystiska det mesta minnet och upplösningen oväntad. Det man också tar med sig från filmen är just kampen mellan de som accepterar jakt och slakt och de som är emot dödande av djur. Där kan filmen ge mycket att tänka vidare på.

20 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *