Timo Räisänen testar ny musik live – har aldrig låtit bättre

Timo Räisänen på Parksnäckan Uppsala

Betyg 4

Timo Räisänen har kanske sommarens kortaste turné, 5 stopp under fem dagar. Han håller löftet till familjen, sommaren 2017 ska inte bli lika aktiv som 2016 var. Då sommarens mest bokade artist, nu årets mest avslappnade artist. Han inleder med två låtar från den kommande skivan, ”hemliga polisen” och ”eld & aceton”. Där kommer det en kommentar om att låten handlar om vännen som nu har blivit rik.

-Den handlar om gamla vänner man vuxit ifrån. Som man hatar och älskar. Vad man har tagit från varandra och gett varandra, förklarar Timo i denna intervju.

Den nya skivan, Tro, hat, stöld spelades in i RAK Studios i London, och släpps om några veckor. Under denna kväll i Uppsala får vi höra fem låtar från den nya skivan. Det är magi, det är underbart, och det är bland det bästa jag hört på svenska på länge. ”Tiden glöder”, ”jag vill ha en diagnos” och ”kampen och härligheten” är de andra nya låtarna vi får höra.

Trots en inte fullsatt publik, glöder det om Timo. Han gillar en och annan rundgång, för det är rock and roll. Han spelar så att strängarna bokstavligen ryker. Det är inlevelse och det är helt enkelt underbart. Glädje, eufori och en revanschlusta.

Det finns bara ett problem, den som tror att man vet hur Timo låter, kommer att bli förvånad när hen får höra de nya låtarna. Det gäller bara att få fler att lyssna på de nya låtarna, för Timo har aldrig varit bättre.

– Jag har skrivit ett par kärlekssånger till den nya skivan, men de är i klar minoritet. När jag väl erövrat svenskan kändes det lite tunt med såna känsloyttringar. Jag blev inspirerad att skriva om min relation till svenskheten och om saker som hänt mig på riktigt, så blev det den mest politiska skivan jag gjort.

Kulturbloggen väntar med glädje på den nya skivan, som kommer den 8 september.

17 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *