Filmrecension: The Square – elegant, smart och med flera dimensioner

The Square
Betyg 4
Svensk biopremiär 25 augusti 2017
Regi: Ruben Östlund

Avantgarde segrade över realism. Så fick den andra svenska regissören genom tiderna en guldpalm. Så skrev Dagens Nyheter när den svenska regissören Ruben Östlund vann guldpalmen på Cannes filmfestival.

Den hyllade svenska regissören Ruben Östlund tar sig an flera teman i The Square: elegant, smart och med flera dimensioner i alla skildringar av karaktärer och teman tar han itu med frågor om fördelning av världens tillgångar, den växande tilltron till individen och den sjunkande tilltron till samhället, navelskådande inom konstvärlden, hysterin kring att nå ut i medier och sociala medier och moralfrågor.

Ruben Östlund skildrar inget enbart i svart eller vitt och han ger oss inte färdigförpackade svar. Men en nyckelscen till var han själv står i dessa frågor tror jag vi får i en liten scen mot slutet då huvudpersonen Christian (som spelar av den danske skådespelaren Claes Bang) spelar in ett videomeddelande med sin mobiltelefon och han slår fast att de som bor i elitens kvarter är rädda för de som bor i förorten och tvärtom och att denna rädsla och klyftorna mellan fattig och rik, mäktig och maktlösa, inte kan rättas till bara för att två individer möter varandra med respekt utan det kan bara förändras med strukturella åtgärder.

Som tur är försöker Ruben Östlund sig inte på att propagera för hur strukturen ska förändras. Det är bra, för om filmen blev propaganda för en särskild politik skulle den tappa sin konstnärliga kvalitet. Nu öppnar den för att fundera vidare och den ställer frågor och bygger frågeställningar på ett genomtänkt sätt. Där finns så många scener med så mycket olika aspekter att det är svårt att ta in allt första gången filmen ses. Det här är definitivt en film som tål att ses flera gånger – och nog rent av bör ses flera gången.

Huvudpersonen, Christian, är en konstnärlig ledare på ett modernt konstmuseum. Han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Bland de första scenerna ser vi honom intervjuas av e journalisten Anne (spelas av Elisabeth Moss, känd från den hajpade tv-serien The Handmaid´s Tale på HBO Nordic). Anne ber honom att förklara en beskrivning av en utställning och den beskrivning är komisk men sorgligt också väldigt relevant för hur konstvärlden idag kan gestalta sig med frågor om en handväska blir konst om den ställs ut på ett konstmuseum.

Elisabeth Moss karaktär är svårbegriplig på flera sätt. Hon lever med en schimpans i sin lägenhet och detta korresponderar med scenen då det fina konstfolket och dess sponsorer minglar och äter en fin middag och ska bli underhållna av en konstnärlig performance som består av en man som rör sig och beter sig som en apa och det blir våldsamt. Det finns flera sätt att tolka dessa scener – och det är just styrkan i The Square: inget är okomplicerat, inget är bara gott eller ont, inget är bara enfärgat.

Filmens distributör beskriver filmens handling så här:
Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

Ruben Östlund säger om filmen:
– The Square är, precis som Turist, både drama och satir. Jag ville göra en elegant film, med visuella och retoriska verktyg som både provocerar och underhåller publiken. Tematiskt rör sig filmen kring ämnen som ansvar och tillit, fattig och rik, makt och maktlöshet. Den växande tilltron till individen och den sjunkande tilltron på samhället. Misstron mot staten i media och inom konsten.

Medverkande: Claes Bang som Christian
Elisabeth Moss som Anne
Dominic West som Julian Gijoni
Terry Notary som Oleg
Christopher Læssø som Michael
Annica Liljeblad som Sonja
Elijandro Edouard som Pojken

14 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *