Way Out West Sprudlande och genommusikaliskt – Regina Spektor

Skribent:

12/8  2017

5

Foto Peter Birgerstam

På den första upplagan av WOW såg jag henne, fast i minnet har hon utkonkurrerats av andra tyngre akter. Då var den klassiskt skolade låtskrivaren dramatisk , originell och lovande..  Nu tio år senare är framtoningen fortfarande lika dramatisk,  präglad av hennes ryska ursprung. Skillnaden är att hon växt ut till en fullfjädrad liveartist. Med på scen i en succéartad föreställning finns cellist, trummis och en man på elpiano. Sist nämnda instrument håller sig hela tiden på diskret nivå, fogas fint ihop med klangen från Spektors löpningar vid flygeln.  Ska sägas att några låtar gör hon helt på egen hand, flera ackompanjerad av sig själv på gnistrande gitarr.

Kul stompig inledning med Folding Chair vars fortsättning Eet, får mig osökt att tänka på hur höglassigt det låter. Vi hör en formtoppad kvinna i inspirerande musikalisk omgivning. Låter exceptionellt  attraktivt, även ljudet tack och lov. Vi bryr sig inte längre om regnet, det typiska oönskade festivalvädret.  Hon är definitivt allt annat än blasé, i motsats till det större affischnamnet Lana Del Ray.  37-åringen blir uppriktigt förvånad över den varma responsen från uppskattningsvis trettiotusen personer.

Vi hänförs av slagkraftiga sammanhängande låtar, om än med olika utseende. Att Regina och hennes musiker totalt behärskar vad de håller på med, är beundransvärt, närmast magiskt. En randanmärkning mitt i allt beröm, skulle kunna vara att ordmassor stundtals forsar ur hennes mun. Låtarna hade ibland tjänat på att innehållet ansas. Rörande när hon använde sig av den rysk-judiska bakgrunden, genom att sjunga  expressivt en vers på barndomens språk. Svårt att jämföra hennes  uttryck med andra kollegor.  Kan spåra vissa likheter med exempelvis Tori Amos.

Foto Peter Birgerstam

Flyktingstatusen hon haft togs upp inför Ballad Of a Politician, vars tillägnan till  ”shitty office” – styret i USA inte var någon högoddsare. En omfattande omväxlande repertoar avrundas med allsångsinslag i Samson, en visa förknippad med den gycklande ant-folk scen  Spektor härstammar från. Jag blev som framgått överförtjust av variationen – både trummis och kvinnlig cellist underströk emellanåt drivet i  somliga låtar – och arrangemangen.  Ska inte heller försumma att ge överbetyg till sånginsatsen. Otroligt glädjande när någon lyckas överträffa mina förväntningar. Borde kanske botanisera bland den handfull skivor som finns utgivna.

Låtlista: 1. Folding Chair  2. Eet   3. Grand Hotel  4. Tornadoland  5. Calculation  6. Better  7. Bobbing For Apples  8. Better  9. Aprés Moi  10. Ballad of a Politician  11. Dance Anthem  of the 80´s  12. Small BillS  13. You´ve Got Time  14. Blue Lips  15. Ne Me Quitte Pas  16. Us  17.Fidelity  18. Sailor Song  19. Hotel Song  20. Samson

 

 

 

 

14 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *