Mustafa Can skriver pjäs om krigets Kobane

Skribent:

Frontens gryningsfärg, premiär 1 december 2017. Kulturhuset Stadsteatern
– Foto: Magnus Neideman

Mustafa Can debuterar som dramatiker med Frontens gryningsfärg – en pjäs baserad på hans reportageresor till kriget i syriska Kurdistan. Regisserar gör Astrid Menasanch Tobieson, en av Stå!Gerillans grundare. Pjäsen får sin urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern den 1 december.

Ett pressmeddelande:
Frontens gryningsfärg är inspirerad av autentiska berättelser från de unga kvinnliga soldater Mustafa Can mötte i syriska Kurdistan.

– Kriget är och har alltid varit det manligaste av alla manliga uttryck, där historia skrivs, nationer skapas, förtryck bekämpas, frihet vinns, där hjältar och ledare, sånger, litteratur och ny kultur föds –alltid med mannen som måttstock. Men hösten 2014 i syriska Kurdistan fick kriget ett kvinnligt ansikte. Det var då omvärlden fascinerat började rapportera om hur unga, numerärt underlägsna tjejer och kvinnor – varav många knappt hade hållit i ett vapen tidigare – besegrade historiens kanske mest kvinnohatande terrorarmé: Islamiska Staten, IS. Det är en i somliga delar mycket brutal pjäs där kriget läggs i åskådarens knä, säger Mustafa Can.

– Att debutera med en sådan pjäs är på ett sätt jobbigt. För somliga av de unga personer som hällde ut sina liv framför mig och som pjäsen bygger på är idag döda. Under skrivprocessen har jag hela tiden tänkt på hur jag förvaltar dessa autentiska vittnesmål i fiktionens form.

Mustafa Can om regissören Astrid Menasanch Tobieson:
– Jag har sett flera av Astrids pjäser och alltid tyckt om hennes poetiska och politiska uttryck om mänskliga tillstånd. Astrid läste tidigt de allra första scenerna och efter hennes feedback tänkte jag: ”Hon förstår dessa unga soldater, sympatiserar med men bråkar även med dem.” Men också att hon i texten ser ögonblick av bräcklig mening och att människan måste få vara större än sitt eget lidande.

Journalisten och författaren Mustafa Can har fått flera utmärkelser som Stora Journalistpriset, Publicistklubbens Guldpennan, Stora Radiopriset, Sveriges Essäfondspris och Etermedias Ikarospris. Han har varit sommarpratare tre gånger. Han bokdebuterade med ”Tätt intill dagarna” som fick stort genomslag. Han har under många år skrivit för svenska och utländska dagstidningar.

Regissören och dramatikern Astrid Menasanch Tobieson debuterade med Men det skulle ni aldrig våga som blev en kritiker- och publiksuccé. Hennes senaste pjäs Nattpassage har det här året gått på turné ute i Europa. Hon är även en av grundarna till frigruppen Stå! Gerillan.

14 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *