Way Out West Ojämnt bara förnamnet – Ryan Adams

Skribent:

11/8 2017

Foto från annat tillfälle

 

3

När Adams blomstrade som mest för cirka femton år sedan såg jag honom som vanlig sittande publik i Göteborg. Har för mig att han då satt vid en flygel. Hade tidigare införskaffat hans mästerverk Gold.  Ryktet om hans  oförutsägbara konserter  var inte tagna ur luften. Mannen som omger sig med femmannaband är i Slottskogen mest inriktad på brötig gubbig rock and roll, medan jag antar att flertalet i publiken vill omslutas av hans ljuvliga kompositioner från storhetstiden.  Första uttalandet: ” Sweden are you ready för some rockmusic?” Inledningen är miltals ifrån vad jag bespetsat mig på.  Med otaliga gitarrbyten vräkte han och de anonyma medmusikerna på i flåsigt tempo, ibland med tendenser till boogie. Old school kallade Ryan vad de gjorde, vilket också märktes på de många förstärkarna  staplade på varandra. Borde varit beredd, men det blev lite av en chock, även om man inte lirade oävet.

Fanns ingen backdrop på festivalens största scen, däremot två gigantiska videoskärmar som störande nog, bara följde frontmannen oavsett vem som var mest aktiv på scen. Trevligt att han presenterade merparten av låtlistan. Därför kan meddelas att vi bland annat hörde Gimmie Something Good, Two med aptitlig klaviatur och för första gången märktes amerikanens bärkraftiga röst, hitten New York, New York med munspel i sticket, gamla favoriten When The Stars Go Blue, Let It Ride, psykedeliskt tunggung med plockande av toner i lyckade Cold Roses samt ett lika lyckat klimax i avslutande  Halloweenhead (en låt Ryan påstod att managern krävt skulle vara med).

Hade inte fattat att den ytterst begåvade låtskrivaren,  nu för tiden live  har en förkärlek för vassa gitarriff. Emellanåt lyfter spelningen, stämningsmättade bilder målas upp.  Vid ett tillfälle integreras raffinerat elpiano ( spelades av musiker från New Orleans) och gitarr. Men trots flera toppar saknas alltför ofta dynamik och nyanser.

 

 

 

13 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *