Way Out West: The XX sluter ögonen

Fotograf: Peter Birgerstam

 

Fredag 11 augusti
Azalea
The XX
4

När rockvärldens mest introverta trio besöker Way Out West undrar många vart det ska sluta. Ni kan vara lugna.  Det här är smakfull minimalistisk popmusik med Oliver Sim, Romney-Madley Croft och Jamie Smith som våra guider i natten. Artister visar sitt engagemang på olika vis. Vissa dansar, andra skämtar och flörtar med publiken. The XX , den brittiska rocktrion, sluter ögonen och lever sig in i musiken.  Det gör vi också. Bandet bjuder på en proffsig och tight konsert. Alla låtar sitter där de ska och musikparet har ett samspel som går få förunnat. Med bara blickar eller läpprörelser kommunicerar de på scen. Jamies dova stämma mot Romneys hesa klara röst och Sims synthmatta i förgrunden. Det är magiskt.  

Deras närvaro, att alltid vara i fas med musiken och ge sitt allt, smittar av sig på publiken. Jag står vid Azalea-scenen alldeles hänförd lyssnandes till den snyggaste Brave For You jag hört. Romney håller ett tal om mod och passar på att tacka för all den kärlek publiken ger.

The XX är inget vanligt rockband och Romney och Jamie inga vanliga rockstars. De satsar på känslor istället för attityd. Och gillar föga att ta allt för stor plats. Blygsamt ler de mot folkmassan, verkligt tacksamma för det fina välkomnandet. Ödmjukheten tillsammans med ett gott samspel och ett stort engagemang är styrkor som lyfter dem utöver andra rockband. Trions känslosamma, ibland lågmälda men alltid dramatiska musik, når verkligen ut ikväll. En klubbifierad On Hold med hårda basgångar och avicii-pump sticker ut i mängden. Men trion klär sig även i avicii-kostym. Stämningen är laddad när en fokuserad Romney viskar fram textraderna till I See You, en av bandets få hitar. Sångerskan passar återigen på att uttrycka sin tacksamhet:  “We See You and We Love You. All Of You. You On the Sides. On The Front. And You Far Behind. Everyone”. Kärleken är ömsesidig. Jag sluter ögonen och bara njuter.

12 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *