Biograf öppnar på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen

Skribent:

Den 9 september invigs den nya biografen i Skärholmen som ett steg i utvecklingen mot ett allkonsthus. På det fullspäckade höstprogrammet finns också sex teaterföreställningar och en dansfestival med Dansistan. Édouard Louis succéroman Göra sig kvitt Eddy Bellegueule blir pjäs, Carolina Frände regisserar farsen Panik i flickrummet och i Pavlovs Tispe delar Camara Joof med sig av hur det är att växa upp som svart bisexuell kvinna i dagens samhälle. Flera olika gästspel finns också på programmet.

Ett pressmeddelande berättar:
Just nu pågår byggarbeten för att omvandla Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen till en kombinerad teaterscen och biografsalong.

– I och med invigningen av bion går vi mot ett mer mångfacetterat kulturhus. Visionen kring ett framtida kulturhus är att det drivs i gemensamma lokaler men av olika självständiga aktörer där Kulturhuset Stadsteatern fungerar som ett samordnande paraply. Det kommer bli en plats som rymmer både professionell konst, eget skapande, El Sistema, arbetsmöjligheter för frilansare på olika områden, bibliotek, förenings- och samlingslokaler, Designlab S och andra samarbeten vi ännu inte kan föreställa oss, säger Carolina Frände som är konstnärlig chef.

Det blir en internationell barn- och ungdomsfilmrepertoar som ger besökare från hela staden möjlighet att se filmer som annars inte är så enkelt tillgängliga. Samarbeten med olika filmfestivaler kommer göra det möjligt att fokusera på specifika filmområden.

Valentina Bender har rekryterats som projektledare för filmverksamheten. Hon har tidigare arbetat som producent på Stockholm filmfestival junior.

– Processen att hitta biografens identitet tillsammans med publiken kommer att bli väldigt spännande. Vi kommer att visa kvalitetsfilm, dokumentärer, kortfilm och långfilm från olika delar av världen för barn, unga och vuxna, säger Valentina Bender.

Carolina Frände ser fram emot att stifta bekantskap med alla som i och med den nya biografen för första gången blir intresserade av Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

– Och samtidigt är jag glad att scenkonstverksamheten för barn- och unga under höstsäsongen är ännu bredare och rikare än tidigare, säger hon.

Den första höstpremiären den 9 september är Panik i flickrummet, något så ovanligt som en nyskriven, vansinnig och äkta fars från 9 år av Åsa Lindholm i regi av Carolina Frände. 11-åriga Lilis pappa Moff tror att hon är med i en läseklubb och gillar hästar, men hennes högsta dröm är att spela elgitarr i ett punkband. Rollerna spelas av Maria Sundbom, Astrid Kakuli, Per Öhagen och Ulrika Nilsson.

Édouard Louis hyllade debutroman Göra sig kvitt Eddy Bellegueule blir monolog. Romanen handlar om Louis uppväxt i en fabriksort i norra Frankrike där våld, homofobi och rasism var ständigt närvarande. Lucia Cajchanova har gjort dramatiseringen, Per Öhagen regisserar och på scenen ser vi Björn Elgard. Urpremiär 28 september.

Det blir också flera gästspel under hösten. Camara Joof delar med sig av sin personliga berättelse i Pavlovs Tispe och Christopher Lehman spelar sin föreställning Drömmaren. Svaret som produceras på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby spelar några föreställningar i Skärholmen.

I november gästar Dansistan med en dansfestival. Under en vecka kommer föreställningarna Hairy Tales, Juck, Koreografin och Do you feel Lucky? spelas för skolor. Även Kretsteatern kommer till Skärholmen med flera föreställningar.

HÖSTENS PREMIÄRER OCH GÄSTSPEL I KRONOLOGISK ORDNING
Mer information finns på www.kulturhusetstadsteteatern.se/skarholmen

Panik i flickrummet
Av: Åsa Lindholm
Medverkande: Maria Sundbom, Astrid Kakuli, Per Öhagen och Ulrika Nilsson.
Regi: Carolina Frände
Urpremiär: 9 september

Pavlovs Tispe
Av och med: Camara Joof
Regi: Kai Johnsen
Urpremiär: 21 september

Göra sig av med Eddy
Av: Édouard Louis
Medverkande: Björn Elgard
Regi: Per Öhagen
Urpremiär: 28 september

Drömmaren
Av och med: Christopher Lehman
Spelas från den 10 oktober

Svaret
Av: Ayesha Quraishi, Niki Tsappos, Imenella Mohamed, Doreen Ndagire
Medverkande: Niki Tsappos, Imenella Mohamed, Doreen Ndagire
Regi: Ayesha Quraishi
Spelas från den 1 november

Kretsteatern 14-19 november
Min mammas dotter, Medan vi väntar, Expedition livet Anders Lundin, Fine and mellow- en hyllning till Bille Holiday och En kväll med Forsell.

Festival med Dansistan 20-24 november
Hairy Tales, Juck, Koreografin och Do you feel Lucky?

11 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *