Way Out West: Radio Dept – träffsäkert och kompromisslöst

Linnéscenen
Radio Dept
3

Jag inleder min festival med kompromisslösa Radio Dept. Electropopduon från Lund har gjort sig kända för sin mix av drömsk pop, shoegaze och electro.

Sedan start har bandet kört på sitt race och skitigt i vad andra tyckt eller tänkt. Det har visat sig vara rätt väg framåt. Popduon har hyllats av såväl press som kritiker för sin musik. Sedan 90-talets början har bandet med nyfikenhet utforskat och utvidgat den moderna popmusiken. När R&B var på allas läppar bröt duon trenden och fortsatte på inkört hjulspår. Det kompromisslösa har de tagit med sig in på scen. Spelningen är befriad från publikfrieri. Kontakten med publiken minimeras till några korta tack och ett försiktigt leende medan applåderna ljuder i bakgrunden.

Showen är avskalad. Inga häftiga projektioner eller blinkande laserljus. Musiken får stå för sig själv. Och mer behövs inte. Radio Depts är proffsiga popmusiker som lever för sitt skapande. Konserten är tight och utan skavanker. I duons värld finns ingen plats för felande. Och tur är väl det. Fokus är senaste skivan Running out of Love med Swedish guns, om svensk vapenindustri, och Sloboda Narodu med mera. Men konsertens höjdpunkt är utan tvekan kyliga You got the worst taste in music, en av duon mest skarpa alster. Med ett brett leende lämnar jag Linné-scenen. Det här var en bra början på en mycket lovande festival.

Open in Spotify

Petter Stjernstedt

10 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *