Filmrecension: The Nile Hilton Incident – inget är bara vitt eller svart, gott eller ont

The Nile Hilton Incident
Betyg 4
Svensk biopremiär: 29 september 2017
Regi: Tarik Saleh
I rollerna: Fares Fares, Mari Malek, Slimane Dazi, Hichem Yacoubi, Yasser Ali Maher, Ahmed Seleem, Hania Amar och Ger Duany.

Tarik Salehs thriller ”The Nile Hilton Incident” med Fares Fares i huvudrollen har redan före den svenska biopremiären fått priser på filmfestivaler och strålande recensioner. Filmen utspelar sig i Kairo, i Egypten, några veckor före den egyptiska revolutionen 2011. Filmens största styrka är att den känns mycket äkta och sorgligt trovärdig. Människorna har alla både goda och dåliga sidor och inget är bara svart eller vitt. Som livet, fast vi så gärna skulle vilja att livet var så rosenrött som slutet i många Hollywoodproduktioner.

Fares Fares spelar Noredin, en korrumeprad kriminalpolis i centrala Kairo. Han pressar lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. Han tar emot mutor och när han kommer till ett hotellrum med en mördad kvinna drar han sig inte för att undersöka hennes plånbok och där ta för sig av hennes sedlar. Men ingen reagerar, för alla poliser i rummet är likadana. Alla är så vana vid att systemet är totalt korrupt. Korruptionen är livsluften för dem alla.

En känd sångerska hittas död på det berömda hotellet The Nile Hilton och Noredin får leda utredningen. Det är ett svartsjukedrama, eftersom det är en vacker kvinna. Det är det alltid när en vacker kvinna är mördad, säger en av de utredande poliserna.

Sanningen bakom mordet visar sig dock vara mycket mer komplicerat än så. Noredin hittar spår ända upp till den innersta kretsen runt presidenten. Det finns ett vittne till mordet, en dag-avlönad ung flyktingkvinna från Sudan. Noredins utredning för honom till Kairos slum och fattigkvarter såväl till de mest välbärgade och deras lyxvillor och golfbanor, allt medan människorna på gatan börjat resa sig och kräva demokrati. Det visar sig finnas många som kunde vilja döda den kända sångerskan – och många som vill tjäna en hacka genom utpressning.

Filmen är stark och lite sorglig också. Filmen är inspirerad av ett verkligt mordfall. Frågor och tankar jag ställer mig efteråt är hur stor nytta revolutionen gjorde, till exempel. Hur mycket av korruptionen försvann efteråt?

”The Nile Hilton Incident” hade världspremiär på den prestigefyllda Sundancefestivalen i USA i januari där den vann priset för Bästa film i den internationella tävlan. Filmen fick också även utmärkelsen Bästa film vid filmfestivalen i franska Beaunesunder under våren.

Premiär på vanliga biografer hade filmen i Frankrike i början av juli då den gick upp på över 150 franska biografer – en av årets största releaser för en icke franskspråkig film. Filmen har fått lysande recensioner i fransk press, bland annat av ansedda Le Journal du dimanche som frågar sig om den inte är ”årets thriller”, och av Le Monde som kallar filmen en effektiv och spännande berättelse i sann film noir-stil som man inte ska missa.

Filmens regissör Tarik Saleh började sin karriär som graffitikonstnär och har bland annat 1989 skapat målningen Fascinate i Bromsten, tillsammans med graffitimålaren Circle. I början av 1990-talet sökte han sig till sin fars ursprungsland Egypten, där han studerade på konstskola i Alexandria och var med och startade tidningen Alive. I Sverige gav han några år senare ut tidningen Atlas och har även arbetat som grafisk formgivare bland annat på Sveriges Television.

2011 regisserade han musikvideor för Lykke Li, däribland ”Sadness is a Blessing” med Stellan Skarsgård, tilldelad pris för ”Bästa berättande video” på Antville Music Video Awards.

Tarik Salehs filmografi:
2000 – En klass för sig (TV-serie) (manus)
2001 – Sacrificio – Vem förrådde Che Guevara?
2006 – Gitmo – Krigets nya spelregler
2009 – Metropia
2014 – Tommy
2016 – The Nile Hilton Incident

10 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *