Teateri återvänder till Edinburgh Festival Fringe

Skribent:

I samarbete med Arin Productions återvänder Teateri till Edinburgh Festival Fringe med Beethoven i Stalingrad en pjäs baserad på brev som censurerades och gömdes undan av Nazistregimen.
Julen 1942 gavs de tyska soldaterna i Stalingrad en sista chans att skriva hem till sina familjer, vänner och anhöriga. Soldaternas skildringar av kriget gjorde dock att breven som öppnades av den tyska regimen beslagtogs och aldrig nådde sina adressater.

Ett pressmeddelande berättar:
Kriget har förvandlat pojkar till sargade män. Tolv människor vars texter berör existentiella frågor – överlevnad, tro, kärlek – ger oss en unik inblick i ett av världshistoriens värsta krig på ett högst personligt sätt. Även om soldaterna är medvetna om den fruktansvärda situationen som de befinner sig i väljer de att möta den på skilda sätt. Breven innehåller ord av vrede, saknad och förtvivlan men de förmedlar även trygghet, kärlek och hopp.

I samklang med breven som framförs av skådespelaren Jesper Arin arrangerar och framför violinisten Ian Peaston Beethovens toner på elektrisk fiol. Genom modern teknik lyckas Peaston skapa en helt ny ljudbild av Beethovens klassiska musik. En ljudbild som skalas av allt mer och fram träder tonerna ur Pianosonat nr. 32, Appassionata.

Beethoven i Stalingrad hade premiär på Edinburgh Festival Fringe 2015 där den hade en utsåld spelperiod. Pjäsen har även framförts i Birmingham och London och återvänder nu till Edinburgh för att från och med i höst spelas i Sverige.

För Teateri som grundades 1997 av scenkonstnärer med rötter i olika delar av Europa
har det alltid varit av yttersta vikt att verka för en gränsöverskridande värld så väl mänskligt som konstnärligt.
I våras medverkade Teateri på Scenkonstbiennalen med Ankomsten.
Hemmascenen är Jönköpings Teater.

1 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *