Bokrecension: Miraklet av Emma Donoghue – en bok det inte går att slita sig ifrån

Miraklet
Författare: Emma Donoghue
Utgiven: 2017-07
Översättare: Leif Janzon
ISBN: 9789188447463 Förlag:
Louise Bäckelin Förlag

Miraklet är en sådan bok som när jag börjat läsa kan jag knappt lägga ifrån mig boken. Den drar in mig i huvudkaraktärens tankevärld. Den är skickligt sammanvävd och tar upp frågor och tankar om religion och barn och föräldrars påverkan på sina barn.

Handlingen utspelar sig på den irländska landsbygden i slutet av 1800-talet. Lib är en engelsk sjuksköterska, utbildad hos den legendariska Florence Nightingale och är med den tidens mått mätt modern och vetenskapligt kunnig. Hon har blivit skickad till en familj med en elvaårig dotter, Anna.

Anna påstås ha slutat äta för fyra månader sedan och ändå verkar hon vara vid god hälsa. Hennes familj tror att hon är utvald av gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister flockas kring stugan där hon bor. Många vill se det blivande helgonet och de skänker pengar.

Lib har fått i uppdrag inte att se till att flickan börjar äta utan hon ska bara registrera att flickan inte äter. För att flickan ska kunna bli helgonförklarad måste en objektiv person utifrån skriva under på att Anna inte äter något.

Lib som är mycket jordnära och logiskt tänkande ställs inför sist livs utmaning. Kan det verkligen vara sant att gud vill att flickan ska fasta som ett bevis på guds kraft? Är det gud som håller flickan vid liv?

Boken är mycket välskriven och ger mycket att tänka på. Lib är förstås övertygad om att det är bluff. En elvaårig flicka kan inte överleva utan mat.

Boken är engagerande och också överraskande. jag har inte läst någon av författaren Emma Donoghue tidigare men nu ska jag absolut läsa mer av henne.

Washington Post skrev om Miraklet:
Donoghue tar sig an de stora frågorna om tro, tvivel och ondska utan att göra avkall på vare sig det vackra språket eller spänningen.

Om författaren:
Emma Donoghue är född och uppvuxen på Irland, men bor numera i Kanada. Hennes kritikerrosade och bästsäljande Room, som hon skrev i efterdyningarna av det uppmärksammade Fritzl-fallet i Österrike, nominerades till Booker-priset. Filmen med samma namn, som Donoghue också skrev manus till, har vunnit flera priser, bland annat en Oscar för bästa huvudroll.

5 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *