Storsjöyran: Pet Shop Boys- popgubbarna håller måttet


Pet Shop Boys
Fredagen den 28 juli
Betyg: 4

En färgsprakande show i 80-tals futuristisk stil med häftiga projektioner, strobe-ljus och cirklar – rubikskub-formade, orange- och gulskimrande cirklar och som avslut en enorm dödsstjärna som störtar ner över scenen och lämnar ett enormt rökmoln efter sig. För er som trodde popfarbröderna var uträknade – tänk om. Pet Shop Boys ger oss en show att minnas.

Efter en femton minuter lång försening kommer popduon Neil Tennant och Chris Lowe inglidandes på scen iklädda 80-tals futuristiska dräkter – Tennant med rymdoverall och silverhår och Chris i svarta solglasögon och med en enorm discokula på huvudet. Duon sätter genast nivån för en retrofuturistisk helkväll.

Super World Tour är Pet Shop Boys konceptuella världsturné som duon skapat tillsammans med legenden Stuart Price, brittisk musikartist som även producerat senaste albumet Super.
I 25 år har Pet Shop Boys varit ledande innovatörer inom modern popmusik och livescenkonst. Duon har följt med i sin samtid och ständigt förnyat musiken i takt med nya strömningar. Men har alltid bibehållit sitt säregna sound. Kvällens konsert är en musikalisk och konceptuell upplevelse. En ljusshow med strobe-ljus och laser som blinkar i alla regnbågens färger. Och videoprojektioner med myror som springer över nakna kroppar och Neil Tennants huvud som föds i ett jättestort ägg.

Fokus är de två senaste albumen – Super och Electric, två electrobetonade skivor som tar Pet Shop Boys bort från det dansanta discogolvet och närmare de coola hippa Berghain-klubbarna i ÖstBerlin. Bandet drar igång och hela Stortorget omvandlas till ett enda stort rejv-party där Neil Tennant och Chris Lowe får agera dj:s som med musik och scenshow tar oss med på en  resa från 1980 fram till nu.

West End Girls och Its A Sin blandas med moderna popdängor som Pop Kids, en låt om att växa upp som utstött popnörd i Storbritannien och favoriten – Love is A Bourgeois Construct, där duon ifrågasätter vår förenklade syn på kärlek som enbart något monogamt. Och mörka Dictator Decides blinkar åt det Kalla krigets dagar där Neil Tennant iklädd Sovjetuniform biktar sina synder inför en regnvått Yran-publik.

Pet Shop Boys, festivalens stora dragplåster, bevisar än gång sin kapacitet som artister. Det är popduon med stort P, en ostoppbar hitmaskin som kan konsten att festa. För att citera Pet Shop själva  – We gonna burn this disco down before the morning comes.

Petter Stjernstedt

29 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *