Filmrecension: Valerian and the City of a Thousand Planets – komiskt sf-äventyr

Valerian and the City of a thousand planets
Betyg 3
Svensk biopremiär 2 augusti 2017
Regi Luc Besson

En roligt äventyr om 28:e århundradet, med betoning på roligt. Filmens hjältar är två agenter – Valerian och Laureline -med uppdrag att rädda en av världens viktigaste städer från utplåning. Det är humorn som bär filmen och en lång rad fantastiska rymdscener.

Äventyret utspelar sig i en framtidsvärld. Fast äventyr? Det är ändå svårt att kalla det en äventyrsfilm. Det är alldeles för mycket som är helt förutsägbart. När samtliga huvudkaraktärer presenterats vet vi som tittare i stort sett hur allt ska sluta: vem ska vara förrädare, vem blir hjälte och vilka är förälskade. Inga överraskningar direkt. Men roligt är det. Fast för de yngre åldrarna fungerar den säkert som ett äventyr. I Sverige visas den för barn från 11 år, vilket betyder att barn mellan sju och elva år kan se den i sällskap av en vuxen.

Filmen är baserad på den franska science fiction-serien ”Linda och Valentin” av Pierre Christin och Jean-Claude Mézières, särskilt på albumet Ambassadören som försvann (trots att titeln påminner om ”De tusen planeternas rike”). Besson beundrade den tecknade serien redan som liten och har tidigare samarbetat med Mézières för sin film Det femte elementet.

Dane DeHaan och Cara Delevingne har de två i huvudrollerna som Valerian och Laureline. Cara Delevingne som spelar den kvinnliga agenten får nog sitt internationella genombrott som skådespelare i och med denna film, hon har synts i några filmer tidigare, bland annat har hon rollen som Annetje i Tulpanfeber men hennes största karriär hittills har varit som modell. Hon har bland annat varit Burberrys ansikte i deras ”Beauty campaign” och för Burberrys vår/sommar kampanjer 2011 och 2012. Hon har också synts i stora kampanjer för H&M, Zara and Chanel. Hon är född i London och har en förnäm bakgrund med flera brittiska adelssläkter.

Handlingen utspelar sig under det 28:e århundradet och Valerian och Laureline är två specialagenter med ansvar att behålla ordningen i universums mänskliga territorium. På order från försvarsministern ger sig de två ut på ett uppdrag till den makalösa staden Alpha – en ständigt växande metropol där varelser från hela universum i hundratals år har förenats för att dela kunskap, intelligens och kultur med varandra. Alpha är en symbol för mångfald, där lever varelser med helt olika livsförutsättningar tillsammans.

I kärnan av Alpha finns en mörk kraft som hotar den fredliga tillvaron i de tusen planeternas stad, och Valerian och Laureline måste göra allt för att identifiera det förgörande hotet och inte bara skydda Alpha, utan även garantera universums framtid, alltså en av de vanligaste ingredienserna för oändligt många äventyrsfilmer: en eller två små figurer måste rädda hela världen.

En av filmens stora styrkor är det visuella. Inledningen om livet på den vackra planet Mul där varelserna lever i harmoni med natur är underbart vackert framställt. Överhuvudtaget får filmen ett extra plus för dess sprakande fantasi kring hur liv kan fungera där hjältarna ibland måste träda in i en annan dimension som finns sida vid sida med det vi kallar verklighet. Ibland finns det världar och existenser vi inte kan uppfatta med våra mänskliga sinnen. Det är snyggt och smart och fascinerande.

Att filmen inte får ännu högre betyg beror på att den är oerhört förutsägbar. Vem som är god och vem som är ond, vem som är rättrådig och vem som är en falsk  karaktär som vill ont listar nog de flesta ut ganska snart.

Men visuellt är det mästerligt, musiken underbar och roligt är det.

27 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *