Game Of Thrones Säsong 7: Kvinnornas säsong


Game of Thrones S07 är kvinnornas säsong. Säsongen då de förtryckta reser sig och slår tillbaka. Då resliga, stolta damer sätter sig självsäkert vid tronen och dikterar villkoren för tusentals fotsoldater och med hämnden som drivkraft beger sig ut på slagfältet för att vinna kriget och slutligen stå herre på täppan.

Dragonstone är ett starkt första avsnitt som lovar gott inför framtiden. Inledningsscenen sätter stämning. Spoileralert! I den stora salen i kejsare Walder Freys kungadöme festas och skålas det för fullt. Frey håller ett vackert tal om modiga män som kämpat till sista blodsdroppe. Låt oss skåla, vrålar han. En ung flicka bredvid honom lyfter glaset men stoppas av Frey.  “ No, I´m not wasting good wine on a damn woman.” Plötsligt börjar männen i rummet att få svårt att andas. En efter en kollapsar de. Frey visar sig i själva verket vara the shapeshifter Arya Stark, en av få överlevande från Stark-släktet som undgick den hemska Red Wedding-massakern. Nu ger hon igen med samma mynt. Men den unga flickan som aldrig fick sippa på det fina vinet skonas. Hon ska berätta för alla om Arya Stark som återvänt.

Samtidigt i Winterfell förbereder John Snow, ledare över The North, sina män och kvinnor på att slåss mot både Lannister-kulten och ismänniskor. Den unga Lyanna Mormont gillar Snows budskap om att alla oavsett kön ska strida.  “Jag vägrar sitta hemma och rulla tummarna medan männen tar på sig riddarrustning och sköld. Jag må vara en flicka och liten till växten, men jag är lika mycket en nordbo som alla andra här”. Här speglas åter det för avsnittet återkommande temat om kvinnlig empowerment. Vid John Snows sida står Sansa Stark, hjärnan bakom allt. Det är fantastiskt skönt att få se Sansa som tryckts ned i skiten ställa sig upp och tillsammans med Snow leda hela The North mot en stundande seger.

Samtidigt i Kings Landing planerar Cersei stora planer. På slottsgolvet där hon står finns ingraverat en karta över De sju kungadömena. Cersei studerar den noggrant. Inget får lämnas till slumpen om målet att bli herre på täppan över de sju kungadömena ska uppnås. Det är en stark scen som symboliserar makt och storhetsvansinne.

Dragonstone är även hemvändaravsnittet. Medan Sansa återvänder till Westeros för att hämnas sin döda familj kommer The Hound Sandor Clegane fram till ett hus vars ägare The Hound tidigare rånat. Han får här se konsekvenserna av sina handlingar då bonden och hans dotter svultit ihjäl och deras magra kroppar ligger infläkade på köksgolvet. Precis som Arya har The Hound förändrats och han är numera en man som ifrågasätter om det alls finns någon rättvisa i en värld är de ondsinta överlever och de rättfärdiga mördas eller svälter till döds. Detta är Westeros, en kall och obarmhärtig plats där makttagande är det enda sättet för överlevnad.

I samma stund beger sig Daenerys Targaryen och hennes mannar över havet med målet tydligt riktat mot Dragonstone, vulkanön där Targaryen-släkten är rotad. I en stark , dialogfri scen vandrar Daenerys upp för trapporna till borgen. Hon beundrar dess interiörer, drar med händerna över murbruket, luktar och känner in atmosfären. Slutligen kommer hon fram till tronsalen. Där står högsätet som hennes pappa och pappas pappa suttit i och regerat i åratal. Nu är det hennes tur. Power to Daenerys och power the women i Game of Thones S07- en mästerlig saga om makt, kön och relationer som slår det mesta i TV-sammanhang just nu. Det må vara sommar och sol där ute, men hemma vid Tv-soffan har Vintern kommit för att stanna!

Petter Stjernstedt

18 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *