Filmrecension: Dunkirk – storslagen

Dunkirk
Betyg 4
Biopremiär 19 juli 2017
Regi: Christopher Nolan

Ännu en storslagen film av Christopher Nolan. Som alltid när Christopher Nolan regisserar är det en film som är skickligt skapad in i minsta detalj. Dunkirk handlar om de hundratusentals brittiska soldater och deras allierade som under andra världskriget som blir omringade på stranden vid Dunkerque av tyska trupper. En slakt av hundratusentals soldater väntade.

Stranden var långgrund med tidvatten, vilket innebar att det var oerhört svårt att få ut soldater på stora evakueringsskepp. Dessutom anföll tyska bombplan i ett. Den brittiska premiärministern Churchill och den militära ledningen antog att Storbritannien skulle vara nästa steg i den tyska anfallsplanen och det var av yttersta vikt att få hem alla soldater. Skulle tyskarna lyckas genomföra slakten på de brittiska trupperna skulle den brittiska armén bli oerhört lamslagen och decimerad. Ett upprop gick ut till alla britter som hade båtar i närheten.

I filmen får vi följa några soldater som försöker ta sig från stranden, vi får följa några civilpersoner med en båt som försöker ta sig dit och vi får följa några brittiska piloter i Spitfire-plan som försöker bomba tyska anfallande plan. Hela handlingen utspelar sig i stort sett under ett dygn och allt är skildrat i ett flöde som gör att det känns som att jag också är där. Ett bra grepp är att vi får bara reda på namnen på väldigt få av personerna, vilket ger en känsla av den röra och panik som måste ha rått där, just då.

På rollistan finns en lång rad av de nu mest intressanta brittiska skådespelarna som Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Musikerna Harry Styles har en av de stora rollerna och han är helt rätt i sin roll.

Ljudet bidrar starkt till stämningen, stundtals med ett dovt surrande. Det skulle förvåna mig mycket om filmen inte blir nominerade i många kategorier på Oscarsgalan – och en av kategorierna lär bli ljudet.

Jag såg filmen i 70 mm-formatet – och det fungerade oerhört bra med den extra bredden och skärpan i bilderna. De biografer som nu kan visa filmer i 70 mm-formatet är Rigoletto i Stockholm, Filmstaden Bergakungen i Göteborg och Royal i Malmö. Om du tänker se filmen och har möjlighet att se den i 70 mm-format: gör det.

17 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *