Flera av de bästa brittiska skådespelarna möts i tv-serien Vår stora kärlek

Du har väl inte missat den brittiska tv-serien Vår stora kärlek där det första avsnittet visades på SVT onsdagen 11 juli? Avsnittet finns att se på SVT Play.

Flera av de bästa brittiska skådespelarna är med, som Derek Jacobi och Anne Reid. De spelar Alan och Celia, ett äldre par, som var tillsammans i tonåren och träffas nu igen efter 60 år för att upptäcka kärleken på nytt.

Ett annat intressant skådespelarmöte i serien är Sarah Lancashire mot Nicola Walker. Båda borde vara välkända ansikten för en svensk tv-publik. Sarah Lancashire spelar polisinspektör Catherine Cawood i serien Happy Valley där två säsonger visats i svensk tv. I vår stora kärlek spelar Sarah Lancashire och Nicola Walker två vuxna styvsystrar. Sarah Lancashire spelar dottern till Celia och Nicola Walker spelar dottern till Alan. 2014 tilldelades Sarah Lancashire en BAFTA Award för Bästa biroll i en TV-serie för rollen som Caroline i Vår stora kärlek. Nicola Walker hade huvudrollen som kommissarie Cassie Stuart i den brittiska miniserien Saknad, aldrig glömd och i tv-serien River (finns på Netflix) spelar han mot Stellan Skarsgård. Att ställa dessa två giganter inom brittisk skådespeleri mot varandra är ett mycket lyckad drag. Det försiggår mycket på olika plan mellan dessa två styvsystrarna som blir styvsystrar i vuxen ålder.

När detta skrivs har bara det första avsnittet visats, men jag är definitivt fast. Den här serien kommer att bli hur bra som helst, tror jag. Skådespelarna är, som nästan alltid i brittiska serier, enastående bra. Karaktärerna har trovärdighet och handlingen har flera intressanta fördjupningar och oväntade vändningar. Och att en serie visar att människor som är över 70 år också kan uppleva förälskelse, passion och kärlek är något som en svensk publik säkert behöver se. Det finns förmodligen inget land i världen som är så åldersdiskriminerande som just Sverige där människor sorteras bort ur arbetslivet redan vid 45. De stora svenska tidningsredaktionerna på Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet väljer helt öppet bort alla journalister som är över 45 år, ja egentligen redan vid 40 sorteras journalister bort från dessa redaktioner när det gäller nyanställningar.

SVT berättar om Derek Jakobis tankar om serien:
– Serien har varit med och startat en trend i hur vi framställer äldre människor, förklarar Jacobi som själv är 76 år för brittiska Express.

Han menar att det märks en ökning av tv-program som visar gamla människor på ett romantiskt sätt utan att det måste vara komiskt. Däribland serien Vår stora kärlek. Serien vill visa upp en verklighetstrogen, romantisk och sexuell relation mellan två människor i pensionsåldern.

För övrigt har serien ett mycket bättre namn i Storbrittanien:

Last Tango in Halifax.

15 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *