Filmrecension: Loving Vincent – ett mästerverk där konst och film blir ett

Loving Vincent
Betyg 5
Svensk biopremiär 20 oktober 2017
Regi: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
I rollerna: Helen McCrory, Saoirse Ronan, Douglas Booth

Årets och kanske till och med årtiondets konstnärligaste film, helt enkelt ett mästerverk och en hyllning till konsten och Vincent van Gogh. Filmen är skapad av hundra konstnärer och allt i filmen, varenda filmsekvens, är oljemålningar. Den har svensk biopremiär 20 oktober och den lär bli en av de mest hyllade filmerna i år, utan tvekan. Den vann publikpriset på Annecy filmfestival, där den möttes av tio minuter stående ovationer.

Filmen berättar på ett smart sett om Vincent van Gogh, en av världens främsta konstnärer. Han dog 1890 och det sägs att det var självmord, men det finns misstankar om att det kan ha varit mord eller dråp. Vi får följa en ung man, vars far är brevbärare, och som har ett brev till Theo, Vincent van Goghs bror. Brevet ska vara skrivet strax innan Vincent van Gogh dog och borde kunna ge svar på varför han tog livet av sig, om han gjorde det. Den unge mannen beger sig iväg för att få tag på Theo van Gogh. Under sin färd möter den unge mannen människor ur Vincent van Goghs liv. Färden för att lämna över brevet blir en berättelse om Vincent van Goghs liv.

Produktionen av denna världens första helt oljeanimerade film har sysselsatt 150 konstnärer som tillsammans producerat en oljemålning för var och en av filmens 65.000 bildrutor. Resultatet är, som det står i pressmeddelandet om filmen: en färgsprakande, fascinerande och rörande berättelse om skaparglöd, passion och förtvivlan.

Det är dock mer än så, det är konst och film som möts och berikar varandra och blir filmkonst och konstfilm. Hela filmen är uppbyggd av oljemålningar och den som kan sin konsthistoria kommer att känna igen en mängd konstverk.

Vincent van Gogh är en av världens största konstnärer. Hans konst är idag värd miljontals dollar. Men han
sålde endast en enda målning under sin livstid och ansågs vara en galning och ett misslyckande.

Det finns massor av information om filmen på dess hemsida, som du hittar här.

29 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *