Lyssna: Zola Jesus – Soak

Skribent:

Processed with VSCO with b1 preset

I närmare tio år har Zola Jesus gett oss mörk, dramatisk och drabbande gotisk pop. Nu har nya singeln ”Soak” släppts, vilket blir det andra smakprovet från det kommande albumet ”Okovi” (ute 8 september). I höst återvänder Zola Jesus till Sverige för två spelningar – denna gång till Malmö och Göteborg.

Ett pressmeddelande:
Wisconsin-bördiga Zola Jesus fick sitt stora genombrott 2009, då hon sida vid sida med att bli musikbloggarnas mest omskrivna underground-namn, gav ifrån sig inte mindre än fyra släpp och därtill adderade ett stort antal liveframträdanden. Året därpå fortsatte i samma takt – turnéer med både Fever Ray och The xx och ytterligare tre EP:s markerade en ny stjärna på den alternativa musikhimlen.

Efter närmare två års reflekterande i Wisconsins skogar, är Zola Jesus nu redo att presentera ”Okovi”, sitt första album sedan 2014 års ”Taiga”. Sorg, förlust och försoning blev språngbrädan och resultatet: ett elva spår elektroniskt, mörkt och direkt drabbande album. Att albumet blivit till på en plats som historiskt varit en viktig del av Zola Jesus liv, hörs också i musiken. På ett sätt är ”Okovi” rent musikaliskt ett steg tillbaka, mot Zola Jesus tidiga släpp. Samtidigt är det flera steg framåt, uppåt, inåt – mot ett av hennes starkaste och mest komplexa verk hittills.

”Last year, I moved back to the woods in Wisconsin where I was raised. I built a little house just steps away from where my dilapidated childhood tree fort is slowly recombining into earth. Okovi was fed by this return to roots and several very personal traumas.” – Zola Jesus

Med hittills släppta singlarna ”Exhurned” och ”Soak” (ute i dag) ger Zola Jesus en fingervisning om vad som komma skall. Den 8 september släpps ”Okovi” och lite mer än en månad efter det besöker Zola Jesus Sverige för två spelningar. Biljetter via respektive spelställe.

12 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *