Teju Coles ”Underliga ting” och Stephen Kings ”Att skriva – En hantverkares memoarer” förstärker varandra

Underliga ting
Författare: Teju Cole
Utgiven: 2017-06
Översättare: Erik Macqueen
ISBN: 9789127150713
Förlag: Natur Kultur

Att skriva – En hantverkares memoarer
Författare: Stephen King
Utgiven: 2017-05
Översättare: Ola Larsmo
ISBN: 9789100169947 Förlag:
Albert Bonniers Förlag

Stephen King är en av de författare som sålt flest böcker i hela världen. Hans råd till den som vill bli författare kan sammanfattas i två råd: läs mycket och skriv mycket. En författare som utan tvekan läst och läser mycket är Teju Cole. Jag har precis läst Tejus Coles essäsamling ”Underliga ting” som gavs ut i svensk översättning strax före sommaren i år, 2017. Jag har läst den omväxlande med nyutgivningen av Stephen Kings ”Att skriva – En hantverkares memoarer”.

Kanske Teju Cole inte skulle vilja bli omskriven i samma text som en text om Stephen King. Det är möjligt. Stephen King har fått en del kritik för att inte vara något finlitterär författare. Det kan var och en har en egen uppfattning om. Vad ingen kan ta ifrån honom är att Stephen King kan berätta en historia. Och han har blivit mångmiljonär på sitt skrivande. Hans handbok om konsten att skriva kom år 2000 men har nu blivit nyutgiven med Ola Larsmo som översättare. Skrivhandboken är rolig att läsa. I den första delen berättar Stephen King om sin uppväxt, som verkligen var under enkla omständigheter och hur han hela tiden ägnade sig åt att skriva och hur han utbildade sig till och tog jobb som lärare för att ha en säker inkomst.

Stephen King berättar också att det tog lång tid innan han skrev boken med råd till den som vill skriva. Han visste att han inte räknades till de mästerliga gigantiska författarna av finkultur. Jag tror att den nigerianska författaren Teju Cole förmodligen mer sorteras in under kategorin ”fin författare”.

Teju Cole, född 27 juni 1975 av nigerianska föräldrar i USA samt uppvuxen i Nigeria, är en nigeriansk-amerikansk författare, fotograf och konsthistoriker som för närvarande bor i Brooklyn, New York. Han har inte hunnit ge ut så många verk ännu:
2007 – Every Day is for the Thief, kortroman (på svenska Varje dag är tjuvens dag, översättning Ragnar Strömberg, Natur & Kultur 2015)
2011 – Open City, roman (på svenska Öppen stad, översättning Erik MacQueen, Natur & Kultur 2013)
2016 – Known and strange things, essä (på svenska Kända och underliga ting, översättning Erik MacQueen, Natur & Kultur 2017)

Jag fastnade för Teju Cole när jag läste hans roman ”Öppen stad”. När jag nu läser hans nya essäsamling ”Underliga ting” inser jag ännu mer vilken enastående författare han är – och vad han kommer att prestera och skapa i framtiden. Han är ändå rätt ung. Essäsamlingen är indelad i tre delar och den första tredjedelen handlar om sådant han läst, framför allt skriver han om författare som gjort intryck på honom. Den som vill vara kritisk kan peka på att det i stort sett bara är män som han inspirerats av.

I essän om Tomas Tranströmer berättar Teju Cole hur mycket han läst och läser Tranströmer och hur den poesin talar till honom:
Hans dikter har en skimrande enkelhet som växer tills den trycker ut egot ur boet, och så är man där, ensam med Sanningen.

Teju Cole sammanfattar sin hyllande essä med:
… Eller kanske, annorlunda uttryckt, ligger det magiska i deras förmåga att åskådliggöra aspekter av oss som sedan länge legat begravde under etikettsregler, kulturen och språket. Dikterna minns oss, och håller vi oss alldeles stilla ger de oss en chans att se oss själva.

Jag har inte läst någon poesi av Teju Cole, jag vet inte ens om han skriver någon poesi ens för byrålådans gömslen, men hans romaner och hans essäer vibrerar av poetisk kraft. Han är ett sådant exempel på att en författare som läser mycket blir en enastående författare.

Att läsa Stephen Kings memoarer och skrivråd omväxlande med Teju Coles essäsamling visade sig vara ett lyckat drag, de två böckerna kompletterar och fördjupar varandra.

Teju Cole har förresten en blogg också – och han är en aktiv twittrare. Många av sina texter publicerar han en första version av i sin blogg – och på så sätt testar han reaktioner på texten. Här är hans hemsida.

12 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *