Filmrecension: Atomic Blonde

Atomic Blonde
Betyg 3
Svensk biopremiär 28 juli 2017
Regi: David Leitch
Medverkande: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman, Sofia Boutella, Toby Jones, Eddie Marsan, Bill Skarsgård m.fl.
Censur: 15 år

Atomic Blonde är svår att sätta betyg på. Filmen är välgjord, rolig och spännande och har fantastiska Charlize Theron i huvudrollen. Och så är det musiken. Massor av musik av bland annat David Bowie – förstås. Berlinskildringar med svårmod i måste musik-sättas av David Bowie. Charlize Theron spelar agenten Lorraine Broughton som är kronjuvelen hos den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Filmens handling utspelar sig dagarna före Berlinmurens fall 1989.

Agent Lorraine Broughton är utskickad ensam till Berlin för att få med sig ovärderliga handlingar och en högt uppsatt östtysk flykting ut ur den instabila staden. Hon slår hon sig ihop med den lokala avdelningschefen David Percival (James McAvoy) för att navigera sig genom ett spel på liv och död bland spioner. Handlingarna är åtråvärda av många eftersom de innehåller massor av fakta som kan avslöja skumraskaffären utförda av spioner på alla sidor. Många underrättelsetjänster vill åt handlingarna.

Varför jag ändå inte ger filmen ännu högre betyg beror på våldet. Det gödslas med våld. De slåss med händer, fötter, skallar, flaskor, tavlor och vapen – och efter att ha fått ta emot så mycket våld att en vanlig dödlig hade dött sju gånger redan, då reser de sig igen och igen och igen. Jag kanske är humorlös när det gäller våld. Men jag kan inte roas när det övergödslas med våld. Det är som ett tv-spel där du kan klicka på knappen för att slåss hela tiden, avfyra den ena kulsprute-konserten efter den andra och du har hur många liv som helst till ditt förfogande. Eftersom våld faktiskt är det som avslutar liv eller gör människor skadade för resten av livet – i verkligheten – har jag svårt att underhållas av underhållningsvåld.

Det andra skälet till att filmen inte får högre betyg är att jag är så trött på att ryssarna alltid är hemskast. Alla underrättelsetjänster är ute efter de hemliga handlingarna och alla agenter är redo att slåss för sin sak: men ryssarna framställs som alltid som äckligast, fulast, vidrigast. Jag är så inibomben trött på de brittiska och amerikanska hjältarnas glorior.

Men som sagt: Charlize Theron är en fantastisk skådespelare som alltid gör det värt att spendera biopengar och tid.

13 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *