Bokrecension: Jag, Esters rester – helt underbar

Jag, Esters rester
Författare och illusttatör: Ester Eriksson
Utgiven: 2017-06
ISBN: 9789175152196
Förlag: Kartago Förlag

Ett märkligt, och samtidigt helt bekant, parallellt universum, skriver bokförlaget om denna underbara tecknade seriebok av Ester Eriksson. Den beskrivningen kan jag inte annat är stryka under. Jag, Esters rester utspelar sig i en värld med karaktärer som påminner om Disneys figurer och en del andra berömda tecknade figurer – men deras grubblerier och deras värld påminner om min egen ungdomstid. Det är ibland roligt och ibland lite sorgligt och rentav vemodigt, att världen för unga kvinnor inte förändrats så mycket sedan jag själv för trettio år sedan var i ungefär samma ålder som denna tuschtecknade Ester.

Ester är en ung kvinna som i dessa tuschteckningar till utseendet har en helt del likheter med Långben hos Disney. Ester grubblar på det är med killar. Hon gillar dem – men upplever att dom, killarna alltså, inte är intresserade av henne. Och om någon är intresserad vågar hon inte tro på det. Hon är rätt tuff också, rentav grov i munnen och vågar säga det mesta – vilket ju inte alltid är så lyckad.

I denna underbara seriebok får vi lära känna Ester och hennes vänner och bekanta som alla är inspirerade av välkända karaktärer. Bästa kompisen påminner starkt om Mimmi Pigg och vi möter karaktärer som är baserade på Pluto, Bamse, Kalle Anka och många fler.

Ester Eriksson har en underfundig träffsäkerhet. Ester kan tala för sig och är väldigt rolig, ibland lite för rolig och sarkastisk för sitt eget bästa. Hon har alltid svar på tal, men ibland skrämmer hon iväg de som vill vara hennes vänner eller pojkvänner.

Bokförlaget skriver om boken:
I ”Jag, Estersrester” får alla trasiga själar upprättelse. Det är inte lätt att leva, men du har varken tid eller anledning längre att be om ursäkt för ditt psyke.

Som jag skrev i början av denna lilla recension känner jag igen mycket av mig själv och mina vänner när vi var unga för trettio år sedan, förutom att vi inte hade tillgång till SMS och Tinder. Samtidigt känns det som att Ester och hennes bästa vän ändå har integritet och stolthet och att det är lite mer tillåtet idag för unga kvinnor att vara småfräcka och att de kan analysera sig själv och ta sig själva med humor – och värme. Förmodligen är jag inte rätt målgrupp för denna seriebok, men jag njöt av varenda sekund när jag läste och bläddrade igenom detta seriekonstverk. Det är inte bara texten som är rolig och underfundig, också tuschteckningarna berättar mycket och är välgjorda och fördjupar budskapet.

Ester Eriksson är serietecknare och konstnär uppväxt i Enhörna och Järna. Hon har gått på Serieskolan i Malmö. Hennes debutroman ”Det finns ingenstans att fly” kom 2016. Den var delvis självbiografisk och utspelade sig på en sluten avdelning.

Boken har en egen hemsida, som du hittar här.

6 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *