Ruben Östlunds Cannesvinnare The Square till Way Out West

Skribent:

Way Out West presenterar två exklusiva förhandsvisningar av THE SQUARE, i regi av Ruben Östlund. Filmen belönades med Guldpalmen i Cannes i år. Dessutom kommer konstverket Rutan av Ruben Östlund och Kalle Boman uppföras på festivalområdet.

Ett pressmeddelande:
Det är en ära och självklart fantastiskt att få göra några av de allra första visningarna av The Square efter Cannes”, säger Svante Tidholm, projektledare för filmsektionen på Way Out West. ”Det här är en makalös film som passar vår engagerade publik”.

Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes i maj och belönades med Guldpalmen. Det är andra gången sedan 1951 som en svensk regissör belönas med det som anses vara världens mest prestigefulla filmpris.

När ”Turist” hade sin första Sverigevisning på Way Out West 2014 ringlade kön runt hela kvarteret, säger Ruben Östlund i en intervju till TT:
– Det kändes så roligt, precis sådär ska det vara när man visar film på bio. Den här gången hoppas vi såklart på ännu längre köer, vi kan ju inte ha ett bättre utgångsläge.

Filmprogrammet på Way Out West är sedan 2011 en självklar och uppskattad del av festivalen. Varje år väljs ca 35-40 filmer ut, och visas på biografer runtom i Göteborg liksom på festivalområdet i Slottsskogen. Under åren har Way Out West stått värd för premiärer av filmer som SEARCHING FOR SUGARMAN, TURIST, PALME, MONICA Z, BOYHOOD, TUSEN BITAR, SNABBA CASH 1-2 under festivalen. Filmutbudet är en blandning av spelfilmer, dokumentärer, tv-serier och kortfilmer, ofta med ett fokus på musik och samhällsfrågor.

Konstverket ”Rutan” av Ruben Östlund och Kalle Boman som kommer uppföras i festivalområdet i Slottskogen är ett socialt experiment, en fysisk frizon där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Så här beskriver konstnärerna verket: ”Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den får vi inte stjäla.”

Det är inte första gången Way Out West visar nyskapande konst. Genom åren har verk av bland annat Stina Nordenstam, Anastasia Ax, Pose och en rad andra konstnärer uppförts på festivalen.

Filmprogrammet för Way Out West 2017 är till hälften offentliggjort. Redan nu är det klart att det blir världspremiär av PARA KNAS, Sverigepremiärer av filmen DJANGO som öppnade Berlin filmfestival och av kritikerhyllade dokumentärerna PORNOCRACY och CITY OF GHOSTS. Ett femtontal titlar kommer släppas i slutet av juli, däribland ett flertal premiärer.

6 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *