Årets Storsjöyran 28–29 juli hyllar Barbro Hörberg

Skribent:

Snart dags för årets Storsjöyran – som bl.a. hyllar Barbro Hörberg genom en specialproducerade föreställning med Frida Hyvönen, Sarah Riedel, Linnea Olsson med flera.

Ett pressmeddelande:
Storsjöyran i Östersund genomförs i år 28–29 juli. Årets program bjuder på Pet Shop Boys (UK), Laleh, Per Gessle, Alan Walker (NO), Europe, Säkert!, Tom Odell (UK), Henrik Berggren, Astrid S (NO), José González, Linnea Henriksson, Millencolin, Tjuvjakt, Johnossi, Frida Hyvönen, Hurula, Skott, Emil Jensen, Per Persson & Nya Packet, Cherrie, Charta 77, Marit Bergman, Sofia Jannok, Moto Boy, Iiris Viljanen, Kitok, Zacke, Heavy Tiger, Marti Brom (US), Rhys, Södra Sverige, LASH, Avantgardet, Good Harvest, Moa Lignell, Janice, Julia Frej, Kuda and Friends, A Choir of Ghosts, The Photophonics och Jomount.

Dessutom: ”Med ögon känsliga för grönt – en musikalisk biografi om Barbro Hörberg”
På årets Storsjöyran kommer den bortgångna artisten och låtskrivaren Barbro Hörberg att hyllas i en specialproducerad föreställning med artisterna Frida Hyvönen, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Isak Klasson och Sibille Attar. Föreställning kan i Yransammanhang ses lite som en uppföljare till fjolårets Kjell Höglund-hyllning. Hyllningskonserten till Barbro Hörberg har fått namnet ”Med ögon känsliga för grönt – en musikalisk biografi om Barbro Hörberg” och tar avstamp i Alexandra Sundqvists kritikerrosade biografi om Hörberg. Text om Hörbergs liv blandas med framträdanden av Frida Hyvönen, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Sibille Attar och Isak Klasson, tidigare i indiebandet Speedmarket Avenue. Samtliga ackompanjeras av pianisten Per Störby Jutbring.

Fakta om Storsjöyran
Storsjöyran startade 1983 i nuvarande form. Då var Yran den första musikfestivalen i Sverige med scener och restauranger uppbyggda mitt i ett stadscentrum. Nu är Yran är nu en av Skandinaviens största musikfestivaler som förutom själva festivalen också omfattar den tio dagar långa ”Yranveckan”.

De tio dagarna i Yranveckan innehåller hundratals programpunkter. De flesta helt kostnadsfria. Några av evenemangen arrangerar Yran själv, andra görs av samarbetspartners. Programpunkter tillkommer hela tiden, allt eftersom idéer dyker upp. Och det är den stora charmen med Yranveckan – programmet blir ofta definitivt spikat i sista stund.

Storsjöyran fanns redan på 60-talet, då som en manifestation mot utsugning och avfolkning av länet. Jamtland utropades till en egen republik, halvt på skämt och halvt på allvar, och den förste presidenten, Yngve Gamlin, tillsattes. Då Yran omstartade 1983 tillträdde Moltas Eriksson presidentposten och befrielserörelsen växte sig åter stark. Republiktanken är fortfarande ett viktigt inslag i Storsjöyran. Festivalen kallas ibland för Jamtarnas Befrielsefest och överallt syns republikens flagga. Nuvarande president är Ewert Ljusberg som traditionsenligt håller sitt stora befrielsetal vid midnatt på lördagen inför ett proppfyllt Stortorg.

Mer om Barbro Hörberg
I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

Barbro Hörberg samarbetade på 60- och 70-talet med våra mest folkkära artister som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forsell, Beppe Wolgers, Olle Adolphson och Jan Johansson. Hon gav ut fem LP-skivor i eget namn som idag räknas som klassiker innan sjukdom kortade hennes liv 1976, endast 43 år gammal.

Journalisten Alexandra Sundqvist har skrivit den första biografin om Barbro, ”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt”. Boken är inte det enda tecknet på en senkommen upprättelse för Barbro Hörbergs betydelse i svensk musik. I fjol blev hon postumt invald i Swedish Music Hall of Fame och en dokumentär om henne sändes i SVT på bästa sändningstid. Också i senare generationers artister har Hörbergs avtryck varit tydligt. Alexandra Sundqvist till Sonic:
– Jag tycker att Frida Hyvönen är den som skriver mest i hennes anda i dag, det finns en svart humor i båda deras texter och de har båda något teatralt i sina sångröster, på ett bra sätt.

http://yran.se

5 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *