Recension av tv-serie: Skam – säsong 4

Skam Säsong 4
Betyg 4
Finns på SVT Play

Den norska tv-serien Skam har gjort stor succé och det är nog många som tycker det är lite tråkigt att den nu är nedlagd. Den fjärde säsongen är dess sista. I sista avsnittet av denna säsong är det tydligt att det finns karaktärer nog i serien för flera säsonger till. Det är å andra sidan en styrka att kunna sluta på topp. Alltför många succé-serier har fått lite får många säsonger för sitt eget bästa.

Serien utspelar sig på ett gymnasium i Oslo, i Norge och huvudkaraktärerna är mellan 16 och 18 år. Där finns enstaka vuxna med men annars utspelar sig all handling och alla dialoger mellan ungdomarna. Serien var från början tänkt för en målgrupp i tonåren men den hittade snabbt en stor publik i alla åldrar.

Serien fascinerar oss alla, oavsett vår ålder. Mycket som rör sig i ungdomars värld är likadant som när många av oss äldre var unga, vi kan därför känna igen mycket från vårt eget liv och vår gymnasietid. En del är annorlunda idag. Dels har kvinnors situation förändrats och det är mer tillåtet för kvinnor att vara intresserade av sex.

En ung kvinna förväntas idag inte på samma sätt hålla på sig fram tills förlovning eller äktenskap. I den tredje säsongen är Isak huvudperson och han blir förälskad i Even, en ung man – och Isak börjar förstå att han är homosexuell. Också sådant är mer accepterat i dagens värld än för trettio år sedan. Serien är intressant därför på många sätt, bland annat för att den fångat dagens värld.

I den fjärde säsongen är Sana huvudperson. Sana är en ung muslimsk kvinna som bär hijab och ber flera gånger om dagen. Hon har ett app i sin mobil som plingar till när det är dags för henne att rulla ut sin bönematta och be. Serien skildrar henne och hennes liv på ett mycket balanserat sätt. Hon är troende och allvarlig men samtidigt en tuff tjej som går sin egen väg i livet. Det har dock inte varit lätt att vara troende muslimsk tjej i ett västerländskt sekulariserat land som Norge under uppväxten. Hon har mötts av skeptiska människor och ibland har hon taggarna ute mer än vad som är bra för henne själv.

Hennes mamma är mån om att Sana ska gå till moskén och vara rättrogen muslim. Det är något som händer och sker i västvärlden idag när antalet muslimer i både Norge och Sverige är högt. Islam är den i särklass största religionen i Sverige efter kristendomen. Det är bra att få en bild av en muslim som är starkt troende men inte fundamentalistisk. Jag minns när jag gick i låg- och mellanstadiet. Då hade vi några barn i klassen som kom från Pingstkyrkan. De fick inte se på tv och inte gå på bio – och klädde sig lite annorlunda också och skulle helst inte klippa sitt hår. Vi kunde då leva tillsammans, sekulariserade och djupt troende. Det ska gå också i dagens samhälle.

Serien är så välgjord. De unga skådespelarna är så duktiga, musiken grymt bra och serien fångar livet och relationer.

6 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *