68 procent av akterna på Sveriges festivaler mansdominerade

Skribent:

68 % av akterna på Sveriges tio största festivaler består av en majoritet män. Det visar den årliga undersökningen från Jämställd festival, som granskat könsfördelningen på Sveriges festivalscener sen sommaren 2012. Årets prognos visar inte på någon större skillnad jämfört med förra året – de festivaler som tidigare år legat på runt 80-90 % mansdominans fortsätter att göra det, medan flera av de större festivalerna fortsätter att boka en jämnt könsfördelad lineup.

Ett pressmeddelande:
Många av de större festivalerna ligger kvar på ungefär samma siffror som när vi började räkna för sex år sedan, trots att de mycket väl vet om hur statistiken ser ut, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Framförallt är det de genresmala festivalerna som har en låg andel kvinnor på sina scener, såsom metalfestivalen Getaway Rock med 94 % mansdominerade akter och Emmabodafestivalen med 88 % mansdominerade akter. Bråvalla som pågår nu i helgen ligger också i toppen bland de mer mansdominerade festivalerna, med sina 81 %.

Stockholm Music & Arts, Popaganda och Storsjöyran har sen några år tillbaka haft en stadigt jämn könsfördelning på sina scener och utmärker sig därmed från större delen av svensk festivalscen.

De festivaler som för ett par år sedan bestämde sig för att boka en jämnt könsfördelad lineup har fortsatt med det sen dess, vilket förstås är glädjande. Jag hoppas att deras arbete kommer påverka musikbranschen på lång sikt, avslutar Kristina Wicksell.

Om Jämställd festival
Jämställd festival är ett ideellt, partipolitisk och religiöst obundet initiativ som arbetar för att Sveriges festivalscener ska bli jämställda. Initiativet granskar könsfördelningen på musikfestivalernas scener, samt håller föreläsningar och workshops om jämställt bokande. Varje år presenterar Jämställd festival en sammanställning över hur könsfördelningen på de tio största festivalerna ser ut.

Jämställd festivals granskning av de tio största musikfestivalerna 2017
Gefle metal festival:
94 % mansdominerade och 6 % kvinnodominerade akter

Sweden rock:
92 % mansdominerade och 8 % kvinnodominerade akter

Summerburst:
89 % mansdominerade och 11 % kvinnodominerade akter akter

Emmabodafestivalen:
88 % mansdominerade, 11 % kvinnodominerade och 1 % mixade akter

Bråvalla:
81 % mansdominerade, 18 % kvinnodominerade och 1 % mixade akter

Way out West:
66 % mansdominerade och 34 % kvinnodominerade akter

Storsjöyran:
50 % mansdominerade, 45 % kvinnodominerade och 5 % mixade akter

Urkult:
43 % mansdominerade, 45 % kvinnodominerade och 12 % mixade akter

Popaganda:
42 % mansdominerade och 58 % kvinnodominerade akter

Stockholm Music & Arts:
33 % mansdominerade och 67 % kvinnodominerade akter

TOTALT:
68 % mansdominerade, 24 % kvinnodominerade och 8 % mixade akter *

* Statistiken kan komma att förändras under sommarens gång då akter kan tillkomma och avbokas.
Underlaget på de festivaler som ligger längre fram i sommar är mindre än på övriga.

30 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *