Raymond Chandlers första deckare i nyutgivning

Skribent:

Raymond Chandler är mästaren som revolutionerade en hel genre. I Den stora sömnen, genombrottsromanen från 1939, spränger Raymond Chandler alla gränser för vad en hårdkokt deckare kan vara; en berättelse om livet i lagens utkanter, ett liv kantat av korruption och misstänksamhet, något som skulle komma att påverka generationer av kommande spänningsförfattare.

Nu ges hans första genombrottsdeckare ut på nytt. Ett pressmeddelande berättar:
Privatspanaren Philip Marlowe får i uppdrag att ta hand om ett utpressningsförsök mot den åldrande generalen Sternwood, som tillbringar sina sista dagar rullstolsbunden i sitt palatsliknande hem i Los Angeles. Samtidigt är Sternwoods svärson Rusty spårlöst försvunnen. Ett rutinjobb – om det inte vore för Sternwoods vilda dotter Carmen, vars lek med elden snart leder till död.

Uppföljaren Farväl, min älskling från 1940 utspelar sig, liksom Den stora sömnen i Bay City – en fiktiv del av Santa Monica, som ännu präglas av den stora depressionen under trettiotalet – och är den andra boken om den cyniske privatspanaren Philip Marlowe. En bourbondränkt kriminalroman, präglad av Chandlers svarta humor, som leder rakt in i den undre världens djupaste vrår, rakt in i den rasism som präglade och fortfarande präglar det amerikanska samhället.

Utan spår söker privatdetektiven Philip Marlowe en ung kvinna som försvunnit i Los Angeles. Samtidigt inträffar ett brutalt mord på nattklubben Florian’s. Snart står det klart att de båda händelserna hänger samman, och Marlowe kastas in i en väv av korruption och skoningslöst våld.

27 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *