Filmrecension: Oskars Amerika – en varm film från Norge

Oskars Amerika
Betyg 4
Svensk biopremiär 11 augusti 2017
Regi: Torfinn Iversen
Från 7 år

En varm film från Norge om en utsatt pojke som blir vän med traktens udda personlighet. En film om att våga kämpa för sanningen och för sina drömmar och om att förlåta.

Oskar är en pojke som bor med sin mamma som har alkoholproblem. De är fattiga och när läraren i skolan frågar barnen vad de ska göra på sommarlovet som väntar säger Oskar att han och hans mamma ska resa till Amerika. De andra barnen retar honom och mobbar honom. Ofta blir de barn som måste vara föräldrar åt sina missbrukande föräldrar utsatta och mobbade i skolan. Barn kan vara så grymma och vet precis var de ska vrida till för att orden och slagen ska göra extra ont. När Oskar fyller år vågar han inte bjuda hem någon av skolkamraterna, han vet att ingen ändå skulle komma.

När sommarlovet kommer säger Oskars mamma till honom att hon ska resa på en jobbintervju i Amerika och Oskar måste bo hos sin morfar i en liten by i norra Norge. Mamman vill inte berätta sanningen, att hon ska på ett behandlingshem för att kunna bryta med sitt alkoholberoende,

Morfar är en riktig tjurig och vresig gubbe, ja riktigt elak och självisk. Oskar lär känna några jämnåriga men för att hänga med dem måste han göra en del grymma saker, vilket han inte trivs med. Han blir istället vän med en medelålders man, Levi, som är en udda och ensam figur som inte går någonstans utan sin vita ponny. Levi behandlar sin vita ponny som en människa och gör till och med glasögon åt hästen. En dag råkar Oskar och Levi få eld på Levis hus och Levi blir jagad av polis som vill ta honom till ett hem för psykiskt sjuka och funktionshindrade.

Det finns bara en utväg, menar Oskar. De ska ro till Amerika. Levi har en båt som de tänker använda och de börjar ordna inför sin tur över havet. De räknar ut hur mycket mat de behöver, hur mycket vatten de behöver, de ordnar med plats på båten för den vita ponnyn och de börjar bli redo för att ge sig av.

Filmen en engagerande och en riktigt familjefilm som är tillåten för tittare från sju år. Den är spännande och svår att slita sig ifrån.

3 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *