Filmrecension: It Comes at Night

It Comes at Night
Betyg 3
Svensk biopremiär 30 juni 2017
Regi: Trey Edward Shults
I rollerna: Joel Edgerton, Carmen Ejogo, Kelvin Harrison jr., Riley Keough, Christopher Abbott
Censur: 15 år

Filmen är kategoriserad som skräckfilm – men den skiljer sig från många filmer som placeras i detta fack. Här handlar det mer om smygande faror, det är en psykologisk rysare av hög klass.

En familj på tre personer, pappa Paul (Joel Edgerton), hans fru Sarah (Carmen Ejogo) och deras 17-årige son Travis, bor i ett ödsligt hus långt in i skogen. De lever i en skräckfylld framtid där en dödlig sjukdom härskar och där människor är farliga gentemot varandra. Om sjukdomen slår till dör den drabbade inom något dygn.

De är beväpnade och när de är utomhus har de ofta skyddsmask på sig för att skydda sig från den farliga smittan. De undviker att gå ut i mörker och de är helst två tillsammans när de går ut. Huset har bara en ingång, alla andra möjliga ingångar har de bommat för.

En dag försöker en ung man, Will, desperat ta sig in i deras hus. Mannen berättar att han har en fru och ett litet barn och de har hittat ett övergivet hus längre bort i skogen där de bott några dagar men nu börjar vattnet ta slut. Han ber om att få göra ett byte: han och hans fru och barn har mat. De har några getter och höns.

Paul och hans familj bestämmer sig för att öppna sitt hus för Will och hans familj. Genom att de blir flera kan de försvara sig bättre tillsammans, tänker de.

Filmen är mycket välgjord i både foto, ljud, musik och skådespelarnas insatser. Att filmen inte får ännu högre betyg beror på dess förvirrade budskap. Ibland kan en film förstöras av att budskapet blir för tydligt och skrivs oss på näsan. Men här är det tvärtom. Budskapet kan möjligen vara att det inte är något idé att försöka skydda sig när världen står i brand eller ännu värre: släpp inte in några främlingar.

Filmdistributören skriver om filmen:
I ett väl skyddat, ödsligt hus försöker Paul (Joel Edgerton), hans fru Sarah (Carmen Ejogo) och deras son Travis navigera rädsla, sorg och paranoia mot ett okänt hot som styr hela deras existens. Beväpnade, vaksamma och med knappa resurser är de redo att offra allt för att beskydda varandra och sitt hem. När ett desperat ungt par och deras lille son en dag söker sin tillflykt hos dem har de öppnat en dörr som borde ha förblivit stängd. Trots båda familjernas goda intentioner, tar panik och misstänksamhet överhanden när hotet från yttervärlden kommer allt närmre. När Paul till slut inser att priset att beskydda sin familj kommer kosta honom hans själ väcks något dolt och monstruöst inom honom.

Jag undrar om den som skrivit distributörens text har sett samma film som jag? Jag håller inte alls med om den beskrivningen. Jag kan inte tycka att något monstruöst väcks inom Paul. Det hade varit en intressant film om det var så, men nej, det är inte alls samma film som beskrivs av filmens distributör. Det betyder inte att It comes at night är dålig. Tvärtom, det är en oerhört välgjord och spännande nagelbitarfilm med oerhört skickliga skådespelare och den har en del att säga om vad människor kan göra när de inte har något val.

27 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *