Bokrecension: Det förlovade landet av Mari Jungstedt

Det förlovade landet
Författare: Mari Jungstedt
Utgiven: 2017-05
Formgivare: Sofia Scheutz
ISBN: 9789100154110
Förlag: Albert Bonniers Förlag

En kriminalroman som utspelar på på semesterparadiset Gran Canaria. Vi får inblick i en motståndsrörelse som finns på ön och vi får också en inblick i problemen för många av de skandinaviska invånarna som valt att bosätta sig i detta nästan ständigt soliga, varma land. För många blir drömmen om paradislivet mest en enda lång fylla.

Handlingen drivs framåt av Sara Moberg som är en medelålders journalist på en svenskspråkig tidning på Kanarieöarna och hennes goda vän norrmannen Kristian Wede som arbetar på det skandinaviska konsulatet på Gran Canaria, han har tidigare varit polis.

Efter ett fylleslag vaknar Bengt Andersson upp i den bungalow han köpt tillsammans med sin fru Linda. Han vaknar och ser att hans fru inte ligger bredvid honom och han lullar ned till en simbassäng där han somnar i en solstol utan att upptäcka att hustru ligger brutalt ihjälslagen i huset. Själv minns Bengt ingenting från gårdagskvällen – är det han som är den skyldige? Polisen griper honom och lösningen på mordet verkar till en början enkel. Men det finns inget blod på Bengts kläder och hans fru mördades brutalt och blodet stänkte.

Strax efteråt inträffar en serie attentat mot olika turistanläggningar. Sara Moberg och Kristian Wede hittar kopplingar som går ända tillbaka till femtiotalet då de första svenska charterresenärerna landsteg på Gran Canaria. När en svensk turistguide mördas i en kyrka tar fallet en ny dramatisk vändning.

Samtidigt som utredningen pågår brottas Sara med funderingar inför sin stundande 50-årsdag. Vad hände med drömmarna? Vart tog livet vägen? Ska man nöja sig med det man har?

Kriminalromanen är lättläst och den flyter på. Människorna är hyggligt trovärdiga för sin genre även om den bitvis har en del klichéer både i av hur de rätt alkoholiserade skandinaverna skildras och Saras ångest inför sin femtioårsdag. Hon har ångest över att hon har rynkor på både händer och i ansiktet och sexlivet med hennes man är inte särskilt spännande eller aktivt. Sara och hennes man Lasse har två snart vuxna barn och de har ett bra familjeförhållande där det hjälps åt, men själva passionen saknas. Ska hon hitta en ny kärlek?

Det var kul att läsa en deckare som utspelar sig på de platser på Gran Canaria som jag själv varit på flera gånger och mycket av skildringen av livet där kan jag känna igen, även om det är lite förenklat beskrivet. Men som deckare är den bland de bättre. Det är skönt att slippa ha en medelålders butter och omöjligt polisman i huvudrollen – och det var också intressant att läsa om Kanarieöarnas historia.

Här skriver Mari Jungstedt om boken på sin hemsida

24 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *