Många års arbete för att förlösa första skivan på svenska för Timo Räisänen


I det senaste smakprovet ”Kampen och Härligheten” från den kommande skivan inleds sången med, ”jag är kvinnan/mannen som ska rädda detta landet”. Kulturbloggen ställde då frågan till Timo Räisänen, om han var mannen som ska rädda detta landet?

– Jag vill i varje fall rädda några. Jag vet att många bär på den där känslan, att vilja göra något. Människan överlag, och speciellt i grupp, är en ganska korkad varelse, pinsamt vad mycket dumheter vi gör, säger Timo Räisänen.

Timo Räisänen är aktuell med två singlar från den kommande skivan Tro, hat, stöld. Detta blir hans åttonde skiva, tolv år efter premiären men samtidigt den första med eget material på svenska.

Tro, hat, stöld spelades in i RAK Studios i London, en inspelning Timo beskriver som supertrevlig.

– Det var magiskt att spela in skivan där, klyschigt men historien kändes i väggarna. Enda missödet skedde när vi precis fått allt på band och trummisen sprang ut på gatan för att köpa en flaska vin och ramlade i trappan. Han stukade foten illa och fick ligga på rummet sen enda lediga dagen och var fruktansvärt sur och jobbig att få hem på flyget.

Titeln på skivan, kommer från en textrad i låten ”Eld & Aceton”

-Den handlar om gamla vänner man vuxit ifrån. Som man hatar och älskar. Vad man har tagit från varandra och gett varandra, förklarar Timo och låter mig lyssna på låten.

Textraderna, ”jag hatar dig, jag tror på dig, det bästa har du snott från mig”, får åtminstone mig att tänka på en konflikt mellan två personer som var kompisar, men som inte längre pratar med varandra.

– Jag har skrivit ett par kärlekssånger till den nya skivan, men de är i klar minoritet. När jag väl erövrat svenskan kändes det lite tunt med såna känsloyttringar. Jag blev inspirerad att skriva om min relation till svenskheten och om saker som hänt mig på riktigt, så blev det den mest politiska skivan jag gjort.

Den nya skivan är inget hastverk. Processen att få fram materialet till den nya skivan startade för flera år sedan. Den sista knuffen fick Timo tack vare det dryga året med Timo sjunger Ted.

– Timo sjunger Ted var ett lustfyllt projekt. Förlösande för min sång på svenska. Jag hittade min sångstil på svenska med hjälp av Timo sjunger Ted.

På de tre låtar vi har hört av den nya skivan, så finns det ett ganska tydligt släktskap med Ted Gärdestad, men även med andra som sjunger på svenska. Vänner som har fått höra de nya låtarna gör kopplingar både till Magnus Uggla och Bob hund.

– Jag förstår referensen till Uggla, det är varken pretentiöst eller hypermodernt. Det är politiskt, lite humoristiskt och fullt ut säger Timo Räisänen när han försöker beskriva den nya skivan.

Tro, hat, stöld var sagd att komma i augusti 2017 men nu låter det som att vi ska få vänta lite till, troligen i september, men det är inte helt säkert det heller. När Kulturbloggen får en pratstund med Timo Räisänen så håller han på och slutmixar låtarna.

– Det har varit intensivt arbete, jag fick för mig att göra videon till Hemliga Polisen själv också. Det kändes så självklart rätt att tolka den själv. Jag räknade ut att det tog mig 150 timmar av manisk koncentration. Jag är verkligen inte bra på att teckna.
– Men det är skönt att inte ha den där storbolagsplanen på vad som ska göras, det har ändå aldrig gått speciellt bra. Det passar mig med eget skivbolag, jag kan göra vad som känns bra i magen.

Just magkänslan är något som är viktigt för Timo Räisänen. Det han gör, ska kännas bra i magen. Då kan det bli både Körslaget, fiskeprogram och Alla tiders hits. Dock kommer det nog aldrig att bli något ”Så mycket bättre”.

– Min fru har sagt att hon skulle dumpa mig om jag gjorde något så förutsägbart.

Kulturbloggen tror på den nya skivan, och ser fram mot att få höra hela. Timo Räisänen har lovat att spela fler nya låtar live på de relativt få spelningar han gör i sommar. Lite skillnad mot 2016, då Timo genomförde över 60 spelningar.

Din chans att få höra ny och gammal musik med Timo Räisänen.

15 juli – Orust, Taubespelen

27 juli – Ullared, Klockarevallen

16 augusti – Härnösand, Härnösands teater

17 augusti – Uppsala, Parksnäckan

18 augusti – Örebro, Stadsträdgården

1 september – Orust, Slussens pensionat

2 september – Orust, Slussens pensionat

Ett av årets mest spännande skivsläpp, Timo Räisänen med Tro, hat, stöld. Något som gör att jag ser fram lite mer mot hösten.

17 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *