Tre av Maria Gripes klassiker kommer ut i nyutgåva

Skribent:

Ytterligare tre av Maria Gripes klassiker kommer nu i sommar ut i vackra nyutgåvor som en del av Modernistas satsning på ett unikt författarskap. Sedan tidigare finns Glasblåsarens barn och Pappa Pellerins dotter utgivna i samma serie.

Ett pressmeddelande berättar:
MARIA GRIPE [1923–2007] är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribune’s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

Ellen, dellen
Högstadieeleven Fredrika bestämmer sig en dag för att byta personlighet, bara sådär, huxflux. Hon blir dominant och utåtriktad, klassens självklara ledare. Nu kan ingen undgå att märka henne. Men så en dag hjälper hon Britt, klassens blyga hackkyckling, att slippa undan kamraternas ständiga fnissande. Ellen, dellen är en finstämd skildring av normöverskridande vänskap och dess konsekvenser. En av Maria Gripes mest omtyckta böcker om uppväxt och sökandet efter en egen identitet.

Nattpappan
Flickan vill egentligen inte ha någon barnvakt medan hennes mamma arbetar som nattsköterska på lasarettet. Hon är ju stor och har börjat i skolan. Men till sist går hon ändå med på det, bara för att lugna sin mamma, och via en annons i en tidning anlitar de en ung man som kallar sig »nattpappa« (i motsats till dagmamma).

I klockornas tid
Klockornas tid är medeltiden och Arvid är den unge kungen över riket. Han är kung mot sin vilja. Människor drömmer ofta om att bli kungar – är det då förbjudet för en kung att drömma om att vara människa?

15 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *