Tändsticksmuseet i Jönköping – en bit svensk industrihistoria

Skribent:

Bara ett stenkast från Vätterns södra strand ligger ett litet museum som beskriver det som en gång i tiden var ett svenskt industriimperium – Jönköpings tändsticksfabrik.
Idag ser vi en tändsticka som ett litet redskap vi använder för att roa oss eller skapa stämning. Vi tänder ljus, en brasa, grillen eller kanske våra fyrverkerier. En gång i tiden var denna lilla sticka ett industritekniskt under som hjälpte folk att uppfylla grundläggande behov såsom att värma sig, laga mat och sprida ljus i vart hus.

Jönköpings tändsticksfabrik grundades 1845 av Johan Edward Lundström, efter ett år gick hans bror Carl Frans Lundström med i bolaget. 1847 köpte bröderna en tom vid Vätterns strand där de började tillverka tändstickor i stor skala.

Den första tändstickorna kunde antändas mot vilken skrovlig yta som helst. Ett träbord, sulan av en grov sko eller mot varandra i asken. När den svenska kemisten Gustaf Erik Pasch 1844 utvecklade säkerhetständstickan var det stort genombrott. En säkerhetständsticka kunde endast antändas antändas mot ett separat plån, vilket gjorde tändstickan betydligt mer riskfri att använda och lagra.

Tändsticksmuseet i Jönköping är ett rätt litet, men trivsamt museum, som både berättar historien om grundarfamiljen, men även berättelsen om de anställda. 1860 utgjorde barn halva arbetsstyrkan. De hade en tredjedel av lönen, men gjorde samma jobb som de vuxna. De jobbade 6 dagar i veckan, 10 timmar om dagen. På den tiden tillverkades tändstickorna för hand och barnens små snabba händer var bra redskap.

Lena Törnqvist, arbetare på tändsticksfabriken får samma utrymme i museet som grundarbröderna. Hon drabbades av sjukdomen fosfornekros, en konsekvens av ångorna från den vita fosforn. Några av symptomen var bland annat tandlossning, inflammationer och benförändringar på underkäken. Hon försörjde sig och sina barn genom att tillverka tändsticksaskar i hemmet.

Tändsticksmuseet ger en hel del påminnelser om att det enkla ofta är det svåra. Tändsticksasken konstruktion med en utdragbar låda omsluten av en annan låda med tändplånet är ett underverk i sig. Det är världens äldsta industriförpackning.

Efter Kreugerkraschen var tändsticksfabriken i stort behov av kapital. Lösningen blev att sälja reklam på baksidan av tändsticksaskarna. Nästa gång ni retar er/gläds åt reklamen på en förpackning tändstickor – skänk Ivar Kreuger en tanke.

På väg från museet till stadens centrum påminns jag om att jag befinner mig i centrum av Sveriges bibelbälte.

Peter Johansson

12 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *