Filmrecension: Jordgubbslandet – den bästa svenska filmen i år hittills

Jordgubbslandet
Betyg 4
Svensk biopremiär 30 juni 2017
Av Wiktor Ericsson

Jordgubbslandet är den enda svenska filmen som har biopremiär på svenska biografer i sommar. Jordgubbslandet skildrar livet för några polacker som kommer till Sverige för att plocka jordgubbar och är en stark film som dröjer sig kvar i mina sinnen och som jag går och tänker på länge efteråt. Den har mycket att berätta om vår värld idag och den gör det på flera plan.

Att äta svenska jordgubbar på midsommarafton är tradition. Och då är jordgubbarna alltid som dyrast. Logiskt eftersom efterfrågan är så stor då. Men om vi visste hur lågt betalda de som plockar dessa jordgubbar är skulle vi kanske acceptera att priset ändå är för lågt.

Jordgubbar smakar allra bäst om de plockas näs de är mogna. Då är sötman perfekt. Det är väl därför som inga jordgubbar är så goda som de svenska, eftersom de jordgubbar som exporteras till Sverige måste plockas medan de fortfarande är omogna. När jordgubbar är mogna är de dessutom mycket ömtåligare och svårare att transportera.

För att jordgubbs-odlarna ska få någon vinst på att sälja jordgubbar är de helt beroende av extremt billig arbetskraft från länder som Polen och Litauen.

Filmen handlar om 15-årige Wojtek som åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. Relationen kommer ändå fram och reaktionerna blir kraftfulla.

Jag undrar hur många som lever i svenska städer och samhällen i välbyggda lägenheter eller villor med varmvatten och värme som förstår under vilka förhållanden gästarbetarna lever när de är här. Hur många förstår att de priserna på jordgubbar, gurka och andra svensk-odlade bär och grönsaker skulle vara betydligt högra om de som arbetar med att plocka dem hade anständiga löner?

Distributören skriver om filmen:
Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.

Beskrivningen säger mycket. Filmen är gripande – och samtidigt har den överraskande delar. Den är välgjord och stark. Många av rollerna som polska och litauiska gästarbetare görs av gästarbetare och det fungerar mycket bra.

Filmskaparen Wiktor Ericsson kommer vi att höra mer om. Det här är den bästa svenska filmen hittills i år.

24 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *