Recension av tv-serie: Orange is the New Black, säsong 5

Orange is the New Black, säsong 5
Betyg 4
Premiär på Netflix 9 juni 2017

Den bokälskande och enormt söta fängslade Possey Washington dödas av en av Litchfields fängelsevakter i slutet av säsong 4. I säsong 5 gör de kvinnliga fångarna uppror i sin sorg, ilska och frustration över att vakten inte grips och åtalas. Den femte säsongen är en klockren höger mot företag som driver fängelser och andra sociala verksamheter med vinstintresset som ledstjärna. En bit in i serien kommer en förhandling mellan upprorsmakarna och en representant för guvernören där det är så uppenbart att kvinnorna i fängelset får usel mat, outbildade vakter och ingen utbildning, för att det privatägda fängelsets ägare ska ta in miljondollarvinster.

Den Netflixproducerade tv-serien Orange is the New Black som utspelar sig på en fiktivt kvinnofängelse i USA har många fans. När seriens femte säsong i sin helhet släpptes på fredagen den 9 juni tror jag många sträcktittade för att få återse alla dessa kvinnor. Vi som följer serien har alla olika favoritkaraktärer och serien är fängslande.

I denna femte säsong första avsnitt blev jag först besviken. Jag tyckte de olika karaktärerna överdrevs lite för mycket och många av dem blev framställda som karikatyrer av sig själva. Det var ganska många inledande avsnitt som jag tyckte byggde på lite för många klichéer. Som en jämförelse tänkte jag på Wentworth, den andra tv-serien om ett kvinnofängelse som nu också är inne på sin femte säsong. I Wentworth känns våldet och hotet ända in i benmärgen, i Orange is the New Black är i femte säsongens första avsnitt det mesta på skoj och mest komiskt, ja till och med en dödsskjutning känns som den är på skämt.

Men en bit in i serien, typ kring den sjunge avsnittet av 13, då växer serien. Då hade alla bitar kommit på plats och berättelsen tar sig själv mer på allvar.

Den har flera intressanta aspekter. Det är intressant att se alla olika förhållningssätt när kvinnorna gör upplopp, tar vakter som gisslan och tar över fängelset. Likadant får vi se olika reaktioner och sätt att tänka och agera av människorna ute i samhället, hur guvernören mest tänker på att framstå i bra dager med tanke på att det snart är val, hur olika vakter agerar och tolkar situationen och medier och anhöriga.

Seriens skapare har valt att leka med våra fördomar och förutfattade uppfattningar. Kvinnorna på fängelset gör uppror och är våldsamma, de beter sig som vi sett många män göra. Det ger nyttiga funderingar och reaktioner.

Det är ett dramaturgiskt bra grepp seriens skapare gjort. Jag tror det hade varit svårt att fylla en hel femte säsong om fängelselivet fått lunka på som vanligt. Genom att vända upp och ner på allt och låta fångarna ta över blir det en ny berättelse. Vi får se kvinnor som väljer att ställa sig utanför alltihop, vi ser kvinnor som blir extremt våldsamma och kvinnor som är hängivna saker och försöker förhandla fram bättre villkor för dem alla och vi får se kvinnor som drivs av personlig hämnd. Ja en mängd olika sätt att reagera och agera skildras och gör säsongen sevärd.

Serien har samlat en mängd duktiga skådespelare och flera av dem har vi sedan premiären för seriens första avsnitt hunnit se i andra serier eller filmer. Jag tror att Orange is the New Black inneburit att internationellt genomslag för flera av dem, som Uzo Aduba som spelarSuzanne ‘Crazy Eyes’ Warren och Asia Kate Dillon som spelar nazisten Brandy och som har en kultroll i senaste säsongen av Billions.

12 juni, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Och så har vi kollat nyaste orange is the new black. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *