Bokrecension: Sodomsäpplet av Bengt Martin

Skribent:

Titel: Sodomsäpplet
Författare: Bengt Martin
Utgivningsdatum: 2017-01-30
ISBN: 978-91-1-307959-2
Pocket: ISBN: 9789113077017
Förlag: Norstedts

Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad genomförs varje år sedan 2002 projektet Stockholm läser. Målet med projektet är att så många Stockholmare som möjligt ska läsa och diskuterar samma bok.
Under året anordnas aktiviteter med koppling till den valda boken såsom bokcirklar, författarsamtal och stadsvandringar.
2017 års Stockholm läser- bok är Sodomsäpplet av Bengt Martin. Boken utgavs första gången 1968 men ges i samband med projektet ut på nytt, nu med förord av journalisten och författaren Johan Hilton.

Sodomsäpplet utspelar sig i 1940-talets Stockholm där vi möter Joakim som sedan sin fars död bor ensam med sin känslomässigt labila och krävande mamma.
Joakim är tonåring och upplever ett utanförskap, i skolan skäms han för sina tjocka glasögon, sin tandställning och sina slitna kläder. Han har inte direkt några vänner och håller sig mest i det lugna och trygga biblioteket. Joakim drömmer om att vara vacker och i hemlighet lånar han ibland sin mammas smycken och smink.

När modern skaffar en inneboende känner Joakim en dragning till denne som han inte själv vet vad den består i mer än att det är en stark känsla av att vilja vara nära. När Joakim försöker uttrycka sina känslor blir han bryskt bortstött och han inser att hans känslor är skamliga. Sodomsäpplet utspelar sig (och skrevs) under en tid då homosexualitet fortfarande klassades som en psykisk sjukdom och då homosexuella kontakter och förhållande ansågs som straffbara brott. Joakim vågar därför inte prata med någon om sina känslor, istället vänder han allting inåt och blir väldigt ensam med sina tankar och funderingar.

Över sommarlovet får Joakim ett jobb där han möter den tio år äldre Nick. Även till honom känner Joakim en dragning och snart inleder de två ett hemligt förhållande. Joakim känner en enorm passion för Nick och planerar för deras framtida liv tillsammans, det är för honom en enorm lättnad att få uttrycka sina känslor och vara sig själv med en annan människa. Nick är däremot ständigt nervös över att bli påkommen och försöker att hålla Joakim ifrån sig på ett sätt som snart skapar stora slitningar i förhållandet.

Sodomsäpplet är en bok om den första kärleken och alla de känslor som detta innebär. Det är också en bok om att bli vuxen, att försöka förstå vem en är och vad en vill. Sodomsäpplet är första delen i en triologi och en av flera böcker på temat identitet och sexualitet som Bengt Martin skrev under en tid då homosexualitet var tabu. Trots förändrade lagar och större förståelse och acceptans för olika sexuella uttryck är bokens teman fortfarande aktuella.

Sodomsäpplet är detaljerad i sina miljöbeskrivningar och Joakims vandringar i staden är tydligt förankrade med hjälp av gatunamn vilket också gör boken till en Stockholmsskildring och en historisk beskrivning av staden under 1940-talet. Jag tror att många av de som får Sodomsäpplet i sin hand i samband med Stockholm läser kommer att uppskatta den och känna samma ömhet för Joakim som jag gör.

5 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *