James Ellroys mäktiga Underworld USA-trilogi ges ut i nyutgåva

Skribent:

Underworld USA är den samlande titeln för En amerikansk myt, Oroligt blod och Sextusen kalla, tre mäktiga romaner av James Ellroy, som kombinerar historiska fakta och drabbande fiktion till en berättelse om politisk och juridisk korruption i USA mellan åren 1958 och 1973. Var och en berättas ur tre separata huvudkaraktärers perspektiv, och öppnar dörrar till en epok i USA:s historia som ännu är höljd i dunkel. De tre volymerna utgör sammanlagt 2254 sidor sprängfyllda med konspirationer, lika aktuella idag som när de först gavs ut. Nu ges de ut på nytt.

Ett pressmeddelande berättar:
En amerikansk myt utspelar sig 1958–1963 och utmynnar i mordet på John F. Kennedy. Sextusen kalla börjar 1963 och kulminerar i det dubbla mordet på Martin Luther King och Robert F. Kennedy 1968. Oroligt blod sträcker sig från 1968–1973 och omfattar Vietnamkriget, Edgar J. Hoovers död, Black Power-rörelsen, maffians försök att bygga upp kasinon i Dominikanska Republiken, och Nixon-administrationen.

I svenska översättningar av Thomas Preis och David Nessle.

JAMES ELLROY föddes 1948. När han var tio år gammal blev hans mamma brutalt mördad, ett mord som aldrig uppklarats, och som haft en avgörande betydelse för Ellroys liv och författarskap. Han debuterade med Browns rekviem [1981], och har sedan dess skrivit en lång rad historiska romaner som revolutionerat kriminalromangenren.

1 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *